Temel orkestra repertuvarı eserlerindeki viyolonsel partilerinden seçilmiş pasajların deşifre eğitimi açısından incelenmesi
Examination of passages selected from the cello parts of basic orchestral repertory for the purpose of sight playing training
- Tez No: 432426
- Danışmanlar: PROF. DR. OZAN EVRİM TUNCA
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Deşifre, Viyolonsel, Çello, Solfej, Orkestra Repertuvarı, Betimsel Analiz, Sight reading, Violoncello, Cello, Orchestral Repertoire, Descriptive Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı Viyolonsel Sanat Dalı'nda lisans seviyesinde öğrenim gören öğrencilere derste çaldırılan deşifre parçalarının incelenmesini konu almaktadır. Çalışmaya katılanlar, söz konusu bölümde okuyan dört viyolonsel öğrencisidir. Orkestra repertuvarının oldukça fazla esere sahip olması, araştırmayı belli bir çerçeve ile sınırlandırmaya yöneltmiş, belirlenen eserler, orkestra repertuvarı dersinin içeriğindeki eserler arasından bilirkişi ile birlikte seçilmiştir. Kamera kayıtlarının izlenmesinde uzmanların görüşlerinden yararlanılmış ve izlemelerin daha hızlı ve güvenilir olması için bir gözlem formu oluşturulmuştur. Bir araştırmacı ve iki uzman tarafından değerlendirilen görüntülerin ortak paydada incelenebilmesi için performans analiz tabloları hazırlanarak pasajlar betimsel analiz yoluyla yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed on the examination of sight reading of orchestral parts in undergraduate students' cirriculums in Cello Division of Strings Instrument Major at Anadolu University State Conservatory. Participants of the study are also students in the same division. The high number of works in orchestral repertoire aimed this study to a certain frame, so works were selected with an expert from the content of orchestral repertoire course. The research was benefited from the views of experts in examination of camera recordings. Also an observation form was created for faster and more reliable examination. Passages were interpreted through descriptive analysis on prepared performance analysis tables to examine the images evaluated by a researcher and two experts on common ground.