Senfoni ve opera orkestralarındaki yardımcı vurmalı çalgıların temel çalış teknikleri ve eğitim müfredatına eklenmesine yönelik öneriler
Fundamental playing techniques and curriculum development suggestions for auxiliary percussion instruments used in the symphony and opera orchestras
- Tez No: 723108
- Danışmanlar: PROF. SERLA BALKARLI
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Yardımcı vurmalı çalgılar, Orkestra, Temel çalış teknikleri, Müfredat, Auxiliary percussion, Orchestra, Fundamental playing techniques, Curriculum
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışması, başta vurmalı çalgılar sanatçılarına, sanatçı adaylarına ve müzikle ilgilenen kişilere orkestranın tarihsel gelişiminden yola çıkarak yardımcı vurmalı çalgıların tarihçesi, orkestra içerisindeki yeri ve önemi, yapısal özellikleri, temel çalış teknikleri ve eğitim müfredatına yönelik güncel bir Türkçe kaynak sağlamayı amaçlamaktadır. Sanayi Devrimi'nin etkisiyle gelişen ve ifade gücü artan orkestranın temel bir parçası haline gelen yardımcı vurmalı çalgılar, özellikle Romantik Dönem'den itibaren sahip oldukları geniş renk yelpazesi ve ritmik anlamda orkestraya kazandırdıkları sayesinde bestecilerin eserlerinde sıklıkla kullandıkları ve önemli sorumluluklar verdikleri enstrümanlara dönüşmüşlerdir. Ancak kendilerine has çalış teknikleri ve repertuvarı olan bu spesifik enstrüman grubuna günümüz eğitiminde yeteri kadar önem verilmediği tespit edilmiş ve bu eksikliğin giderilmesi için konu, araştırma kapsamında önemli noktaları ele alınarak incelenmiştir. Temel çalış teknikleri ve eğitim müfredatına ilişkin bulguların ele alındığı bu tez çalışması, geniş alanlı okumalar ve kaynak taramasının yanı sıra uluslararası tanınırlığı olan vurmalı çalgılar sanatçılarıyla yapılmış uzun süreli çalışmalara dayanan yaşamsal deneyimin öz-anlatı olarak aktarılmasıyla oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Moving from the history of orchestral development this study aims to be a comprehensive and contemporary resource written in Turkish that encapsulate the history of auxiliary percussions, their importance and place in the orchestra, their construction features, fundamental playing techniques and curriculum development, first and foremost for percussionists, percussion students and anyone interested in music. The modernization of the instruments during the Industrial Revolution contributed in return to the growth and development of the orchestra. Auxiliary percussion instruments, which have become a part of the developing and expressive orchestra, have turned into instruments that composers frequently use in their works, especially since the Romantic Period, thanks to their wide range of colors and their contribution to the orchestra in the rhythmic sense. However, this specific instrument group, which has unique playing techniques and repertoire, is not given enough importance in today's education, and in order to eliminate this deficiency, the subject has been examined by considering the important points within the scope of this study. Findings in this study on fundamental playing techniques and the curriculum development were created by self-narrative transfer of life experience based on long-term studies with internationally recognized percussion artists, as well as extensive readings and literature review.