Okuduğunu anlama becerilerinin SCRATCH programı aracılığıyla geliştirilmesi
Developing reading comprehension skills through SCRATCH program
  1. Tez No: 432442
  2. Yazar: ERDAL PAPATĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: SCRATCH programı, Okuduğunu anlama, Eylem araştırması, SCRATCH program, Reading comprehension, Action research
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 415
Özet
Bu araştırmanın amacı, okuduğunu anlamada sorun yaşayan ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin SCRATCH programı aracılığıyla okuduğunu anlama becerilerinin nasıl geliştirilebileceğini ortaya koymak biçiminde belirlenmiştir. Araştırma eylem araştırması olarak desenlenmiştir. Araştırma 2015-2016 öğretim yılı güz döneminde Eskişehir ilindeki orta sosyo-ekonomik düzeydeki bir ilkokulda toplam 15 hafta boyunca gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını ölçüt örnekleme yöntemine göre seçilen okuduğunu anlamada sorun yaşayan sekiz dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmanın farklı aşamalarında farklı veri toplama araçları kullanılmıştır. Bunlar; nicel verileri toplamak için yanlış analizi envanteri, okunabilirliği değerlendirme rubriği, katılımcı belirleme ve okuduğunu anlama gelişim düzeyi belirleme formları kullanılırken nitel verileri toplamak için gözlem notları, araştırmacı günlüğü, video kayıtları, öğretmen ve öğrenci görüşme formları, öğrencilerin SCRATCH programında hazırladıkları projeler kullanılmıştır. Araştırmada nicel verilerin analizi korelasyon analizi ve puanlayıcılar arası uyuşumu gösteren Kendall W Testi ile yapılmıştır. Ayrıca katılımcı belirleme ve okuduğunu anlama gelişim düzeyi belirleme formlarının puanlanması için okuduğunu anlama becerilerinin gelişimini ortaya koymak amacıyla okuduğunu anlama gelişim düzeyi belirleme formları ve bu formları puanlamak için Yanlış Analizi Envanteri kullanılmıştır. Nitel veriler ise tematik analiz yöntemi ile çözümlenmiş olup analiz için MAXQDA programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda okuduğunu anlama sorunu yaşayan sekiz öğrencinin okuduğunu anlama becerilerinin gelişim gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is determined as how to improve the reading comprehension skills of those fourth-grade primary school students who have difficulties in reading comprehension via SCRATCH program. In the research it was adopted action research method. It was implemented during totally 15 weeks in the fall semester of the 2015-2016 academic year in a primary school where the students with a middle socio-economic status in Eskişehir go. Participants of the research consist of eight fourth-grade students who have problems in reading comprehension and were selected according to the criteria of sampling method. Multiple data collection tools were used in each different phases of the research. These tools include“The Informal Reading Inventory”,“Participant Selection Forms”,“Reading Comprehension Development Level Determination Forms”and“Readability Assessment of Rubric”for quantitative data collection. Besides, observation notes, researcher's diary, video recordings, teacher interview forms and student interview forms and student's projects prepared via SCRATCH program were used for qualitative data collection. The quantitative data of the research were analyzed with W-test of Kendall, which calculate reliability factor among the scorers and correlation analysis. Also, error analysis inventory was used for the grading of participant and developmental forms related to reading comprehension. On the other hand, the qualitative data were analyzed via MAXQDA software, after analyzing with the thematic analyzing method. In conclusion, it can be said that the use of SCRATCH program in educational activities may develop reading comprehension skills of the fourth-grade students, who have problems is reading comprehension.