Otel işletmelerinde işyeri şiddeti üzerine bir araştırma
A study on workplace violence in hospitality industry
  1. Tez No: 432463
  2. Yazar: ERDAL ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM AKOĞLAN KOZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: işyeri şiddeti, otel işletmeleri, çalışanlar, Eskişehir, Antalya, workplace violence, hotel, employees, Eskişehir, Antalya
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
İşyeri şiddeti otel işletmelerinde çalışanların karşılaştıkları ve çeşitli şekillerde etkilendikleri önemli sorunlardan biridir. Ancak otel işletmelerinde bugüne kadar yapılan araştırmalarda, bu sorunun sadece bir boyutuna -mobbing- veya salt kadına yönelik işyeri şiddetine yer verildiği görülmektedir. İşyeri şiddeti bütüncül bir yaklaşımla ve detaylı olarak farklı boyutlarıyla değerlendirilmemiştir. Bu çalışmada ise otel işletmelerinde işyeri şiddetinin fiziksel, duygusal baskı ve yıldırma, sözel ve cinsel şiddet boyutlarının belirlenmesi, ayrıca şiddetin çalışanlar üzerinde yarattığı depresyon, anksiyete ve stres durumlarının da belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, gerek bilim dünyasına gerekse uygulayıcılara bu sorunun en aza indirilebilmesi ve önemli ipuçları sunması bakımından önemlidir. Nicel yaklaşımının benimsendiği araştırma, Eskişehir'den 292, Antalya'dan 176 çalışan kapsamında gerçekleştirilmiştir. Veriler, anket tekniğiyle toplanmış ve analizlerde, tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem T testi, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın veri toplama süreci 20 Aralık 2015 - 25 Ocak 2016 tarihleri arasında, 35 günlük sürede tamamlanmıştır. Araştırma sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır; otel çalışanlarının şiddete maruz kalma durumlarının cinsiyet, konum, yaş, eğitim durumu, işletmenin yıldız sayısı, departman ve otel işletmesinde çalışma süresine göre farklılık göstermekte; çalışanların fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalma durumları, depresyon ve anksiyete durumlarında farklılık yaratmaktadır. Ayrıca, çalışanların şiddete maruz kalma ile ilgili kaygı durumları, şiddete maruz kalmayan çalışanlarda daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Workplace violence is one of the crucial issues that employees experience and are affected in various ways in the hotels. However, studies relating to this issue only emphasizes one dimension of workplace violence or purely workplace violence against women. Moreover, workplace violence has not been evaluated in an integrated approach and in details. This study aims at determining workplace violence in hotels including physical, psychological (mobbing), verbal and sexual violence. In addition, the study aims to determine the effect of workplace violence in terms of depression, anxiety and stress conditions of employees. The study takes a significant place in terms of minimizing this issue for both academia and industry executives. Quantitative research approach was adopted in this study conducted with 292 employees in Eskişehir and 176 employees in Antalya. Questionnaire was used as a data collecting instrument and for the analysis, descriptive statistics, independent sample T test, Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests were performed. Research was completed between December 20, 2016- January 25, 2016 in 35 days. As a result, the study revealed the following findings; there are significant differences among gender, work status, age, education, hotel type, department, work duration in the hotel and being exposed to violence. Moreover, being exposed to violence constitutes significance differences among employees' depression and anxiety conditions. Besides, the degree of worry of the employees about being exposed to violence has been found out to be higher than those who are not exposed to violence