Uluslararası işletmeleri başarıya götüren faktörler: Kosova'daki Türk işletmeleri
Key factors affecting the success of firms: Turkish firms operating in Kosovo
  1. Tez No: 432464
  2. Yazar: ONIKSA SLLAMNIKU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AVNİ BARIŞ BARAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Başarı faktörleri, Doğrudan yeni yatırım, Anlaşmalar, Türk firmaları, Kosova pazarı, Success Factors, Greenfield investment, Agreements, Turkish Firms, Kosovo market
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Kosova Pazarında faaliyette bulunan Türk firmalarının başarı faktörlerini ortaya koymaktır. Bu ana amacın dışında, aynı zamanda oradaki Türk firmaların özellikleri, Kosova pazarını seçmelerinde etkili olan faktörler, seçtikleri giriş stratejileri ve Kosova pazarında karşı karşıya kaldıkları engellerin de ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Türkiye ve Kosova arasındaki yakın dostluk ve ortak geçmiş tarihe sahip olmaları aralarında farklı anlaşmaların oluşmasında etkili olmuştur. Bu önemli anlaşmaların gerçekleşmesi, Türk yatırımcıların Kosova pazarında yer almasını teşvik etmiştir. Çok sayıda Türk firmasının Kosova pazarında faaliyete bulunması doğrultusunda bu araştırmanın yapılması gerekli görülmüştür. Araştırmanın sonuçlarına göre, firmaların çoğu küçük ve orta büyüklüktedir. Aynı zamanda, önemli büyük şirketler de Kosova'da yer almaktadır. Bununla beraber, seçtikleri pazara girme stratejileri ilk olarak doğrudan yeni yatırımlar ve ardından doğrudan ihracattır. Kosova pazarında yer alan Türk firmalar için en önemli başarı faktörleri ise hizmette kalite ve tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Beraberinde yetenekli personel ile çalışmak, eğitimli personel ile çalışmak ve tüketicilerin beklentilerine uygun ürünler uygulamak gibi ifadeler de önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to determine the success factors of the Turkish Firms operating in Kosovo. Besides the main objective, it is targeted to find out the characteristics of those Turkish Firms, location determinants, entrance strategies as well as barriers faced while operating in Kosovo. The friendship between Turkey and Kosovo, and dating back to common history has made them to sign different agreements. The presence of important agreements has encouraged Turkish investors to take place in Kosovo's market. Thus, having in consideration the fact that considerable number of Turkish firms operate in Kosovo, shows that it is an important statement that has to be researched. If we look the results of the research we can see that most of the firms are small and medium enterprises. But in the meantime big businesses take place too. Furthermoe, the most chosen entrance strategy by those firms is greenfield investment following with direct exporting. In addition, the most important success factors are quality in services and to meet the needs of consumers. Following, working with talented and educated personnel as well as providing products fitting to consumer expectations.