GATT sistemi kapsamında Türkiye tekstil ve konfeksiyon sanayii dış ticaretinin değerlendirilmesi
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 43997
- Danışmanlar: PROF.DR. TEMEL ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Giyim Endüstrisi, Economics, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Tekstil ve konfeksiyon sanayii günümüz gelişmiş ülkelerinin XIX. yüzyılda sanayileşmelerinde kilit faktör rolünü üstlenmiştir. 60'k yılların ikinci yansında ise, bazı gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) de bu sektörde önemli ihracatçılar olarak ortaya çıkmışlardır. GOÜ'lerin giderek artan rekabeti, sanayileşmiş ülkelerde korumacı baskıların artmasına ve yayılmasına yolaçmıştır. Böylece tekstil ve konfeksiyon sanayiinde ilk kez 1961 yıkıda başlayan ve 1974'te Çok Elyafhlar Anlaşması (MFA) altoda düzenlenen ayırımcı miktar kısıtlamaları 30 yıldan uzun bir süredir GATT serbest ticaret sistemi dışında uygulanagelmiştir. MFA, gelişmiş ülkelerin ikili anlaşmalar veya tek taraflı yaptınmlar yoluyla rekabetçi yapıya sahip GOÜ'lerden tekstil ve konfeksiyon ithalatına kota koymaları için gerekli zemini sağlamıştır. Uluslararası serbest ticaretin savunucusu olan GATT, özellikle GOÜ'leri dezavantajlı kılan dış ticareti sınırlayıcı bu tür korumacı önlemleri kaldırmak amacıyla, 1987 yılında Uruguay'da yeni bir çok taraflı ticaret Roundu başlatmıştır. Birçok konunun yanısıra, tekstil ve konfeksiyon sanayii ticaretinin Dünya Ticaret Örgütü WTO (GATT 1994) disiplinlerine uyumunun ele alındığı Uruguay Round sonucunda, sözkonusu uyumun Tekstil ve Konfeksiyon Anlaşması (ATC) ile 10 yıllık bir süre içinde aşamalı olarak gerçeMeştirilmesi öngörülmüştür. ATC, 2005 yılına kadar mevcut MFA kotalarından GATT kurallarına geçişi aşamalı olarak geliştirecek şekilde tasarlanmıştır. Bunun yanısıra, ATC dünya ticaretinin yeniden istikrarlı gelişmesini ve büyümesini teşvik edecek diğer GATT Uruguay Round anlaşmaları ile de karşılıklı etkileşim içerisinde bulunmaktadır. Sözkonusu gelişmelerin, Türkiye'nin genel ekonomik gelişimine sağladığı katkı bakımından öncü sektörlerden biri olan Türkiye tekstil ve konfeksiyon sanayii üzerine önemli etkileri olacaktır. Bu nedenle, bu çalışmada 2005 yılında GATT kural ve disiplMerinin tam olarak uygulanmasından sonra başlıca pazarlar itibariyle Türkiye tekstil ve konfeksiyon sanayii dış ticaretinin yakalayacağı fırsatlar ve karşılaşacağı engeller incelenmiştir. Bu kapsamda, anılan sektörün ticareti ile uğraşanların yeni rekabetçi yapıya uyum sağlamak ve genişleyen pazar olanaklarından yararlanmak için uluslararası pazarlama stratejilerini rasyonel bir şekilde belirlemeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
During the XIX. century the textile and clothing industry played a key role in today's developed countries industrialization. in the late sbcties several developing countries emerged as important exporters in this sector. As competition from imports from developing country exporters intensified, protectionist pressures grew and spread in the industrialized countries. Apart from the GATT free trade system discriminatoıy quantitative restrictions have been prevalent in the textiles and clothing industry for över thirty years, starting in 1961 and continueing under the administration of the Multi-Fibre Arrangement (MFA) by 1974. The MFA provided the basış on which many industrial countries, through bilateral agreements ör unilateral actions established quotas on imports of textiles and clothing from more competitive developing countries. As an advocate for international free trade, GATT, launched a new multilateral trade Round by 1987 in Uruguay in order to eliminate protective measures that place developing countries at a disadvantage and restrict foreign trade. Besides other topics, the integration of this sector into the mainstream of WTO (GATT 1994) disciplines was negotiated in the Uruguay Round and is being implemented through the Agreement on Textiles and Clothing (ATC) in stages över a period of ten years. The ATC is designed in such a way that there will be a gradual and progressive transition from the current netvvork of MFA quotas to the full apph'cation of GATT rules until the year 2005. Besides this, ATC is ali around in interaction with a vvide range of other GATT Uruguay Round agreements which also intend to reinforce the stabilized development and growih of world trade. This developments vvill have a significant impact on Turkey's textile and clothing industry which is öne of the leading sectors in terms of contribution to the general economic development of Turkey. That is why this study examines the opportunities and threats of the Turkish textile and clothing industry's foreign trade in basic markets after the full implementation of GATT rules and disciplines by 2005. Under this scope, traders in this sector should be in a position to plan their international marketing strategies rationally in order to meet the new competitive challenges and to benefit from the expanded market opportunities.
Benzer Tezler
- Dünya Ticaret Örgütü tarım anlaşması gelişmekte olan ülkelere etkileri ve Türkiye için olası politika önerileri
World Trade Organization agreement on agriculture impacts on developing countries and prospective policy recommendations for Turkey
MEHMET TARAKCIOĞLU
- Dünya Ticaret Örgütü: Anlaşmazlıkların halli mekanizması ve Türkiye'nin taraf olduğu uyuşmazlıklar
World Trade Organization: Dispute settlement mechanism and dispute settlement cases to which Turkey was the party
ÖZDEN GÜLVEREN AERTS
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
EkonomiAtılım ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. CENGİZ BAŞAK
- Uluslararası ticari uyuşmazlıkların çözümünde dünya ticaret örgütüne şikâyet mekanizmasının incelenmesi
Dispute settlement mechanism in wto to settle the international trade disputes
RAMAZAN IŞIK
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
MaliyeAnkara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiMaliye Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. IŞIL FULYA ORKUNOĞLU ŞAHİN
- Türkiye'de ihracatın finansmanında ihracat kredileri ve ihracat kredi garantilerinin yeri
Export credits and export credit guarentees in the export financing system of Turkey
ÖZGE AŞÇIOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
EkonomiGazi ÜniversitesiUluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. M. TUBA ONGUN
- Serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye'nin ticaret hacmi üzerine etkileri: Tarım sektörü örneği
The effects of free trade agreements on Turkey's trade volume: Example of agriculture sector
İPEK TÜR
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Ekonomiİstanbul Ticaret ÜniversitesiUluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. BETÜL GÜR