Anadolu Üniversitesi ÖYP araştırma görevlilerinin memnuniyetinin incelenmesi
The examination of Anadolu University ÖYP research assistants' satisfaction
  1. Tez No: 432483
  2. Yazar: AHMET AYTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ÖYP araştırma görevliliği, Akademisyen memnuniyeti, Yaşam doyumu, Faktör analizi, Lojistik regresyon analizi, ÖYP research assistant, Job satisfaction of academicians, Life satisfaction, Factor analysis, Logistic regression analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) araştırma görevlilerinin memnuniyeti ikili lojistik regresyon analizi, yaşam doyumu ile memnuniyet arasındaki ilişki ise korelasyon analizi ile incelenmiştir. ÖYP, Türkiye'nin artan öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak üzere 2002 yılından itibaren uygulanan ve 2025 yılına kadar sürmesi beklenen bir programdır. Programa dâhil olan araştırma görevlilerinin memnuniyetini ve yaşam doyumlarını inceleyen bir çalışma bulunmaması konunun özgünlüğünü sağlamaktadır. Çalışmada, ÖYP araştırma görevlilerinin Anadolu Üniversitesi'nden genel memnuniyeti, akademisyen memnuniyet ölçeği ve demografik sorular kullanılarak araştırılmıştır. Akademisyen memnuniyet ölçeğinin fazla sayıda madde içermesi nedeniyle, açıklayıcı faktör analizi uygulanarak boyut indirgemesi yapılmış ve memnuniyeti ölçen sekiz faktöre ulaşılmıştır. Elde edilen faktörler ve demografik değişkenlerle Anadolu Üniversitesi ÖYP araştırma görevlilerinin memnuniyeti ikili lojistik regresyon analiziyle incelenmiştir. İşe yönelik tutum, kurumun algılanan saygınlığı, akademik çalışma imkânı, kurumun bilimsel araştırmalara verdiği destek ile lisans mezuniyetinin, Anadolu Üniversitesi ÖYP araştırma görevlilerinin memnuniyeti üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Yaşam doyumu ile memnuniyet arasındaki ilişki korelasyon analizi ile incelenmiş, iki değişken arasında düşük kuvvette pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. ÖYP araştırma görevlilerinin memnuniyetlerinden yaşam doyumlarına taşma varsayımının gerçekleştiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the satisfaction of Anadolu University Teaching Staff Training Program (ÖYP) research assistants' was examined by binary logistic regression, and also their job and life satisfaction relation was investigated via correlation analysis. ÖYP, implemented for meeting Turkey's growing teaching staff need since 2002, is expected to continue until 2025. The uniqueness of study is that any study has not been found about job and life satisfaction of research assistants involved in the program. In the study, ÖYP research assistants' satisfaction of Anadolu University was investigated by using academic satisfaction scale and demographic questions. Because of academic satisfaction scale having many questions, exploratory factor analysis was applied and provided to reduce the structure, and obtained eight factors which explain the job satisfaction. Obtained factors and demographic variables were examined by binary logistic regression analysis for ÖYP research assistants' satisfaction of Anadolu University. The satisfaction of Anadolu University ÖYP research assistants' has been impressed significantly with such independent variables, job itself, the perceived prestige of institution by ÖYP research assistants, having academic work time, supporting scientific research by institution and university of bachelor's degree. The life and job satisfaction relationship were examined by correlation analysis, and found statistically significant positive correlation between the two variables. According to the results of study, spillover assumption in which the job satisfaction of ÖYP research assistants' positively affect life satisfaction, has been occurred.