İstismar mağduru çocuğun korunmasında bir uygulama: Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM)
Protecting the victims of child abuse an application:The Children Monitoring Centers
- Tez No: 432507
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk İstismarı, Çocuk Cinsel İstismarı, Çocuk İzlem Merkezleri, Child Abuse, Child Sexual Abuse, Children Monitoring Centers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Çocuğun gelişiminde olumsuz etki yaratabilecek her türlü kasti ya da bilinçsiz tutum ve davranış istismar kavramı çerçevesinde ele alınabilir. İstismar türleri incelendiğinde cinsel istismar olgularında gerek çocuk ve gerekse aile açısından büyük travmalar ve belkide kapanmayacak derin izler bırakabildiği için acil müdahale gerektiren durumlardır. Tüm istismar türleri ve doğuracağı ağır travmatik durum gözönüne alındığında çocuklarımızın ikincil örselenmelerin ortadan kaldırılmasını sağlamak, çocuğa ve ailesine adli, tıbbi ve psikolojik destek vermek“Çocuk İzlem Merkezi”(ÇİM) çalışmamızın ana konusunu oluşturmaktadır. Araştırmamızın amacı, istsimar mağduru çocukların hukuk ve tıbbi (sağlık, sosyal, psikolojik) düzlemde örselenmeden Çocuk İzlem Merkezleri'nde alanında uzman kişilerce ve tek çatı altında gerekli işlemler yapıldıktan sonra hayata kazandırılması için neler yapılabileceği amaçlanmıştır. ÇİM' nde sağlıklı bir çalışma yürütülmesi için, mağdur ve yakınlarının yaşadıkları çirkin olay sonrası sığınabilecekleri bir kurum olduğunun, farkındalık kampanyaları başlatarak anlatılmalıdır. Kurumlar arasında koordinasyon ve işbirliği sağlanması, disiplinlerarası paylaşımlar, çocuğun haklarını ve yüksek çıkarlarını ön planda tutacak, sivil toplum kuruluşlarının hassasiyetinden ve tecrübelerinden de faydalanarak vakaların mağdur çocuk yararına sonuçlanmasında önemli bir katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Any attitudes or behaviors, may it be intentional or not, which have any negative impacts in the upbringing of a child can be classified within the framework of abuse. When looked into the types of abuse, the happenings of sexual abuse require immediate attention since it can lead to big traumas and irreparable scars that it may leave on the child and the family. The main subject of the The Children Monitoring Center (CMC) is to eliminate secondary trauma in children and to support the child and the family medically, psychologically, and legally when keeping in mind of all types of abuse and the heavy traumatic conditions that they will lead to. The purpose of our research is to figure out how to adapt the abused children back into the community after the required processes have been completed, without traumatizing the child with legal and medical manners, with the help of experts of the CMC. For the CMC to function in a healthy way, the CMC should be introduced by starting awareness campaigns to show the victim and their close ones that they can take refuge under the CMC. Coordination and collaboration between institutions, interdisciplinary exchanges and benefiting from civil society organizations' experience and sensitivity will be a big aid in the cases being favorable for the victim child and also in protecting the child's rights and interests.