Duygusal zeka, örgütsel öğrenme, yönetim inovasyon, ürün inovasyon ve firma performansı ilişkisi
The relationship between emotional intelligence, organizational learning, management innovation, product innovation and firm performance
  1. Tez No: 432540
  2. Yazar: AIHEMAITUOHETI WUJIABUDULA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ZEHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Örgütsel Öğrenme, Ürün İnovasyon, Yönetim İnovasyon ve Firma Performans, Emotional Intelligence, Organizational Learning, Product Innovation, Management Innovation and Firm Performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada kamu ve özel sektörde çalışan orta ve üst düzey yöneticilerin duygusal zekâsı, örgütsel öğrenme, ürün ve hizmetlerde yapılan ürün inovasyonu ve yönetim inovasyonu ve firma performansı arasındaki ilişkisini incelemeyi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, duygusal zekâ, yönetim inovasyonu ürün inovasyonu, ve firma performansı arasındaki ilişkisi faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanarak incelenmiştir. Örneklem grubu İstanbul'da faaliyet gösteren 12 farklı kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışan 295 orta ve üst düzey yöneticilerden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan orta ve üst düzey katılımcılara, katılımcıların demografik bilgileri, duygusal zekâ, örgütsel öğrenme, ürün inovasyonu, yönetim inovasyonu ve firma performansı ile ilgili sorulardan oluşan anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçları Spss 21 paket programı ile incelenmiştir. Veri analizinde, frekans analizleri, tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik analizi, Pearson Korelasyon analizi, faktör analizi ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Çalışma sonunda, duygusal zekâ, örgütsel öğrenme, ürün inovasyon, yönetim inovasyonu ve firma performansı arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada sonucunda örgütsel öğrenme ve ürün inovasyonunun duygusal zeka ile firma performansı ilişkisinde aracılık ettiği, yönetim inovasyonunun ise duygusal zeka ile firma performans ilişkisinde aracılık etmediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the relationship between emaotional intelligence, organizational learning, management innovation and product innovation and firm performance in public and private sectors. In this context, emotional intelligence is examined by its four dimentions; self-emotional appraisal, other's emotional appraisal, regulation of emotion, use of emotions, and the relationship between emotional intelligence, organizationl learning, product innovation, management innovation on firm performance is analyzed by using Factor nalysis, Corelation and Regression analysis. Sampling group consists of 295 middle and senior executives who has been working in 12 different public and private sectors which has been operating manufacturing industry in İstanbul, Turkey. An questionnaire, which includes questions of demographic information; emotional intelligence, organizational learning, management innovation, product innovation and firm performance, is appied to those 295 middle and senior managers to collect data. Spss 21 package statistic program is applied to analyse the data collected. In data analyses, freqence analysis; factor analysis; corelation and regression analyses are used to exam the relationship and effect of all variables found in this survey. At the end of the survey, significant pozitive relationship between emotional intelligence, organizational learning, product innovation, management innovation and firm performance is found when the variables are taken into analysis individually. When all the variables enter the regression analysis, such results are found: organizational learning and product innovation have mediating role on relationship between emaotional intelligence and firm performance while management innovation has no mediating role on relationship between emotional intelligence and firm performance.