Örgütsel çatışma yönetimi stratejileri üzerinde psikolojik güçlendirme ve duygusal zekâ düzeyinin etkilerine yönelik bir araştırma
A research on the effects of psychological empowerment and emotional intelligence level on organizational conflict management strategies
  1. Tez No: 572793
  2. Yazar: EREN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHTEŞEM BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma Yönetimi, Psikolojik Güçlendirme, Duygusal Zekâ, Çatışma Yönetimi Stratejileri, Otomotiv Sektörü, Conflict Management, Psychological Empowerment, Emotional Intelligence, Conflict Management Strategies, Automotive Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Organizasyonlarda bireylerarası çatışma yönetimi süreçleri, örgütsel öğrenme ve etkinliğin artırılması adına önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Modern yönetim anlayışında kaçınılmaz süreçler olarak değerlendirilen çatışmalar, etkin şekilde yönetildiğinde örgütsel amaçlara ulaşılmasına, yaratıcılık ve yeniliğin artırılmasına katkı sağlamaktadır. Çatışma süreçlerinde bireylerin sahip olduğu duygular, tutumlar ve algılar; bireylerin yaklaşımlarını şekillendirmektedir. Bu anlamda, gerçekleştirilen araştırmada bireylerin çatışma yönetimi süreçlerinde tercih ettikleri stratejiler üzerinde psikolojik güçlendirme algılarının ve duygusal zekâ düzeylerinin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri, İstanbul ilinde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren üç farklı yetkili satış ve servis noktasında görev yapmakta olan 219 beyaz-yakalı çalışandan anket tekniği aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 24.0 programı kullanılarak faktör analizi, güvenilirlik analizi, korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre psikolojik güçlendirme ve duygusal zekâ düzeyinin çatışma yönetimi stratejileri üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Psikolojik güçlendirme düzeyinin, problem çözme ve uzlaşma stratejileri üzerinde olumlu yönde; kaçınma stratejisi üzerinde ise olumsuz yönde etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Duygusal zekâ düzeyinin uzlaşma, rekabet etme ve problem çözme stratejileri üzerinde olumlu yönde etkisi tespit edilirken, uyum sağlama ve kaçınma stratejileri üzerinde olumsuz yönde etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Interpersonal conflict management processes in organizations have a significant potential for organizational learning and effectiveness. The conflicts, which are considered as inevitable processes in the modern management approach, contribute to the achievement of organizational goals and to the increase of creativity and innovation when effectively managed. The research data were collected through survey from 219 white-collar employees working in three different authorized sales and service points operating in the automotive sector in Istanbul province. Emotions, attitudes, and perceptions of individuals in conflict processes; shape the approaches of individuals. In this sense, it is aimed to investigate the effects of psychological empowerment perceptions and emotional intelligence levels on the strategies that individuals prefer in conflict management processes. In the analysis of the obtained data, factor analysis, reliability analysis, correlation and multiple linear regression analyses were performed by using SPSS 24.0 program. According to the findings of the study, it has been found that psychological empowerment and emotional intelligence had a significant effect on conflict management strategies. Psychological empowerment has a positive effect on problem-solving and compromising strategies, whereas it has a negative effect on avoiding strategy. Emotional intelligence has a positive effect on compromising, forcing and problem-solving strategies, whereas it has been found to have a negative effect on yielding and avoiding strategies.