Türkiye'nin ihracatında yoğun ve yaygın ticaretin rolü
The role of extensive and intensive margins of Turkey's exports
  1. Tez No: 432545
  2. Yazar: VAHAP TAŞTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNA DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Ticaret, Yaygın Ticaret, Türkiye, Intensive Margin, Extensive Margin, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin 2002 – 2014 yılları arasındaki AB-15 ülkelerine olan ihracatını yoğun ve yaygın ticaret çerçevesinde ayrıştırmayı amaçlamaktadır. Hummels ve Klenow (2005)'de geliştirilen ayrıştırma modeli ile yapılan çalışma sonucunda ulaştığımız sonuçlara göre Türkiye'nin söz konusu bölgeye ilişkin yaygın ticaret düzeyinin oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bir başka deyişle, Türkiye'nin ihraç ettiği ürün kategorilerinin AB-15'in toplam ithalatı içerisindeki oranının yüksek olduğu bulgulanmıştır. Bunun yanında, Türkiye'nin kendi ihraç malı kategorilerinde AB-15 ülkelerinin ithalatı içindeki payı (yoğun ticaret) makul bir düzeydedir. Bu nedenle, Türkiye'nin ihraç ettiği ürün çeşidinden (yaygın ticaret) çok ihraç ettiği ürünlerin hacmini arttırmaya yönelik politikaların, Türkiye'nin ihracatını artırabilmesi için daha yüksek bir potansiyel taşıdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This paper aims to measure the extensive and intensive margins of Turkey's exports to the EU-15 countries over the period 2002-2012. Following to Hummels and Klenow (2005), our results show that Turkey's extensive trade margins level for EU-15 countries is considerably high. In other words it can be related that Turkey's exports in most of the product categories of the EU-15 imports from the rest of the world is high. Moreover the share of Turkey's exports in Turkey's own exported goods categories in the EU-15 imports from the rest of the world (intensive margin) is modest. For this reason it can be suggested that, the policy of increasing the volume of already exported goods have a potential to increase Turkey's exports.