Jean Jacques Rousseau'nun felsefesinde insan doğası ve eğitime yansımaları
Human nature and education in Jean Jacques Rousseau's philosophy
- Tez No: 432546
- Danışmanlar: PROF. DR. VEFA TAŞDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: human nature, education, Jean Jacques Rousseau, modern education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Jean Jacques Rousseau, 18. yüzyılın tanınmış filozoflarındandır. Özellikle yazıldığı dönemdeki eğitim, toplum ve yaşam sistemlerine bir başkaldırı olarak addedilen Emile Ya Da Eğitim Üzerine adlı eseriyle eğitim dünyasında ses getirmiş ve görüşleriyle bugün hala benimsenen fikirlerin atası olmuştur. Rousseau, yalnız eğitim alanında eserler ortaya çıkartmakla kalmamış, insanı daha derinden incelemiş ve hem toplumsal hem de özsel yönünü ortaya çıkartmıştır. Rousseau'nun insan doğasına ilişkin bu kapsamlı felsefesi, eğitimle ilgili görüşlerinde de kendini göstermektedir. Nitekim eğitim, insana dair çözümlemeler olmadan temelsiz kalacaktır. Bu çalışma, Jean Jacques Rousseau'nun insan doğası ve eğitim felsefelerini incelemeyi amaçlar. Rousseau'nun İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı, Toplum Sözleşmesi, İtiraflar I ve II, Yalnız Gezerin Hayalleri, Bilimler ve Sanatlar Üzerine Söylev ve Emile Ya Da Eğitim Üzerine olmak üzere yedi eseri incelenmiş ve insan doğası ve eğitim çözümlemeleri yapılmıştır. Anahtar özcükler: insan doğası, eğitim, Jean Jacques Rousseau, günümüz eğitimi
Özet (Çeviri)
Jean Jacques Rousseau is a prominent philosopher of the 18th century especially with his book Emile Or On Education that was referred as an opposition to the education, social and life systems of the era. His book influenced the field of education and he became the father of most views adopted today. Rousseau analyzed human more deeply and revealed its both social and spiritual while producing works of education. His comprehensive philosophy of human nature shows itself in his philosophy of education, too. Education, in the first place, would be off-root without analysis of human. This study aimed to investigate Jean Jacques Rousseau' s philosophies of human nature and education. His six books Discourse on the Origin and Basis of Inequality Among Men, Social Contract, Confessions, Reveries of a Solitary Walker, Discourse on Arts and Sciences and Emile, or On Education were investigated for his human nature and education ideas.