Yoğun rekabet ortamlarında öğrenme yeteneği, girişimcilik yönelimi ve yenilik performansı ilişkisi
In competitive intensities learning capability, entrepreneurship orientation and innovation performance of relationship
  1. Tez No: 432568
  2. Yazar: GÖKÇE KILIÇKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ZEHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Yeteneği, Girişimcilik Yönelimi, Yenilik Performansı, Yoğun Rekabet, İmalat Sektörü, Learning Capability, Entrepreneurship Orientation, Innovation Performance, Manufacturing Sector
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırmamız, yoğun rekabet ortamlarında öğrenme yeteneği ve girişimcilik yöneliminin, yenilik performansı üzerindeki etkilerini incelemek üzere yapılmıştır. Çalışmamızda yerel ve yabancı kaynaklar ile literatür taraması yapıldıktan sonra Marmara bölgesinde bulunan imalat sektöründe faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli işletmeler üzerine anket yöntemi kullanılmıştır. Günümüz şartlarında öğrenme, girişimcilik ve yenilik kavramları işletmelerin uzun dönemli başarı sağlamaları için kritik öneme sahiptir. Bağımsız bir değişken olarak ele alınan öğrenme yeteneği ve girişimcilik yöneliminin yoğun rekabet ortamlarında yenilik performansına etkilerini incelemek için güvenirlik analizi, faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi SPSS 20.00 İstatistik programı kullanılarak yürütülmüştür. Yapılan analizler sonucunda girişimcilik yöneliminin öğrenme yeteneği üzerinde olumlu etkisi olduğu, öğrenme yeteneği ve girişimcilik yöneliminin yoğun rekabet ortamlarında yenilik performansını arttırdığı bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimes to determine the effects of learning capability and entrepreneurship orientation on innovation performance in competetive environments. In this paper folllowing a literature review of local and foreigner resources, survey method was used on medium and large sized companies running in manufacturing sector in Marmara region. In todays conditions of learning, entrepreneurship and innovation concepts are critical to provide long term success in businesses. In order to examine the effects of learning capability and entrepreneurship orientation which is the independent variable on innovation performance, reliability analysis, factor analysis, correlation analysis and regression analysis were conducted using the statistical program SPSS 20.00. The result of analyses shows that entrepreneurship orientation has a beneficial effect on learning capability and entrepreneurship orientation and learning capability increase performance of innovation in intensive competition environments.