A comparative analysis of Afghanistan's and Pakistan's processes of state-building
Afganistanın ve Pakistanın devlet kurma süreçleri karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 432576
  2. Yazar: AMANULLAH HAİDARY AZADANY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLAY UĞUR GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet Kurma, Ulus Kurma, Sanayileşme, Kapitalizm, Organize Suçlar Modernleşme, Ulus Devlet, Tribal-Devlet, Askeri-Devlet, State Building, Nation Building, Industrialization, Capitalism, Organized Crimes, Modernization, Nation State, Tribal State, Military State
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez Afganistanin ve Pakistanin devlet kurma süreçlerinin tarihsel ve teorik bir çalışmadır. Bu araştırmada Avrupa öncüsü modeline dayanan, ben Afganistanın ve Pakistanın devlet kurma süreçlerinin karşılaştırmalı analizini sunuyorum. Avrupa öncü devletleri devlet kurma sürecinde bazı eğilimler yaşamış. Sanayileşme, Kapitalizm, Organize Suçlar, Milliyetçilik ve modernizasyon Avrupa Devlet İnşaat sürecinde gözlenebilir eğilimlerden bazılardır. Bu tezde, Avrupa Devlet Kurma Sürecinin olan bu eğilimleri alıp Afganistanın ve Pakistanın devlet kurma süreçlerinin karşılaştırmak için kullanmaktadır. Bu çalışma iki ülkenin Devlet İnşaat süreci Afganlı ve Pakistanlı hükümetlerinin yönelik farklı girişimleri daha iyi anlaşılması yönünde önünü açıyor. Benim araştırma boyunca, Afganistan ve Pakistan Devlet İnşaat sürecinde bu eğilimleri başarısız uygulandılar ve bu nedenle hala modern bir devlet (ulus-devlet) olarak işlev gerisinde olduğunu öğrendim.“Eğer Afganistan ve Pakistan Ulus-Devletler olmayan ülkelerse onlar için en uygun olan devlet örgütü,hangisi?”soruyu bu çalışma cevaplamaktadır. Sonuç olarak Pakistan Askeri-Devlet kategorisinde ve Afganistan Tribal-Devlet kategoride en uygun olduğunu buldum. . Nedenleri Afganistan için siyasetin Pushtons baskın etnik grup tarafından control edilmesi Pakistan içinde olayı sık sık askeri hakimiyeti olması olacaktır Sonunda, ben diğer devletler ile birlikte Afganistan ve Pakistan, ulus-devlet kavramını kucaklamak verdikleri mücadelede devam etmesi gerektiğini savunuyorum. Çünkü ulus-devlet uluslararası barış, demokratik değerlere ve ekonomik kalkınma konular için yanıttır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a historical and theoretical study of Afghanistan and Pakistan processes of State-Building. In this research, based on the European pioneer model of state building, I am presenting a comparative analysis of Afghanistan and Pakistan state-building processes. The European pioneer states in state buildinghave experienced some trends during the process. Industrialization, Capitalism, Organized Crimes, Nationalism and modernization are the observable trends in European State-Building process. In this thesis, I am taking these trends of European State-Building Process and apply them on Afghanistan's and Pakistan' processes of State-Building. This study paves the way toward better understanding of the attempts of different Afghan and Pakistani governments geared toward the two countries' State-Building process. Throughout my research, I found out that Afghanistan and Pakistan failed to successfully implement these trends in their State-Building process and thus still lag behind to function as a modern state (Nation-state). The thesis continues to answer the question of“if Afghanistan and Pakistan are not Nation-States, then what state organization they best fit in?”I find out that Pakistan fits better in category of a Military-State and Afghanistan fits best into the category of a Tribal-State. The reasons would be the frequent military domination of Pakistani affair by its military and domination of Afghanistan politics by the dominant ethnic group of Pushtons. At the end, I argue that Afghanistan and Pakistan along with other states needs to continue in their struggle to embrace the notion of nation-statehood, since nation-statehood responses to the issue of international peace, democratic values and economic development.