Ebü'l-Hasan el-eş'arî'nin siyaset anlayışı
The political (The caliphate / imâmate) sense of Abu Hasan al Ash'ari
- Tez No: 432610
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAKSUT ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Quran, Hadith, Imamate, Caliphate, Khariji, Murjiah, Shia, Mutazila, Ahl al Sunnah, Ash'arism, Politics
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırladığımız bu çalışmamızda ilk olarak İslam mezheplerinin siyasete ve siyasi konulara ait anlayışları ana hatlarıyla ortaya konuldu. Daha sonra İslâm dininin büyük çoğunluğunu teşkil eden Ehl-i Sünnet Mezhebi'nin ana ekollerinden biri olan Eş'arîlik mezhebinin kurucusu Ebü'l-Hasan el-Eş'arî'nin yaşadığı dönemdeki sosyo-politik durum ve fikrî gelişmeler, Eş'arî'nin siyasete karşı tutumu ve siyasetle ilgili görüşleri gibi konular ele alındı. Bu konu incelenmeden önce İslam dininin ana kaynakları olan Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in sünnetinde siyaset, siyaseti çağrıştıran kavram ve görüşler ile Hz. Peygamber sonrası dönemde Müslümanların tarihinde siyasetin gelişim süreci üzerinde duruldu. Kelimeler: Kur'an, Hadis, İmamet, Hilâfet, Haricilik, Mürcie, Şîa, Mu'tezile, Ehl-i Sünnet, Eş'arîlik, Eş'arî, Siyaset.
Özet (Çeviri)
In this study that we have prepared as a master thesis, we have initially given an outline of the understandings related to the politics and political issues of the Islamic sects. Afterwards, issues such as socio-political conditions and intellectual developments in the time of Abu Hasan al Ash'ari the constituent of Ash'ari sect that was one of the main schools of Ahl al Sunnah sect and constitutes the great majority of the Islamic Religion and his attitude and views towards politics have been discussed. Before discussing this topic, we have dwelled on the politics, concepts and views that evoke politics in the Quran and the Sunnah of the Prophet which are the main sources of Islamic Religion and on the development process of politics in the history of Muslims following the period of the Prophet.