Barack Obama dönemi Amerika Birleşik Devletlerinin ortadoğu politikası
Barack Obama period middle east politics of United States of America
- Tez No: 432609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BÜLENT ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Orta Doğu, Amerika Birleşik Devletleri, Obama, Arap Baharı, Middle East, United States of Amerika, Barack Obama, Arab Spring
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
2009 yılında başkanlığı George Bush'tan devralan Obama, ilk iş olarak Amerika'nın dünyada“sarsılmış”imajını düzeltmek için hazırlık çalışmaları yapmış ve değişim yanlısı olarak başkanlığı devralmıştır. Ankara ve Kahire'de yaptığı konuşmalar ile Orta Doğu konusundaki değişim yanlısı politikalarının ilk temelini atmıştır. Obama“yumuşak güç”politikasına dayalı doktrinler geliştirmiştir. Bu çalışmanın amacı, Obama'nın kendi geliştirdiği doktrinler çerçevesinde Orta Doğu'da meydana gelen olayları ele alış biçimini incelemektir. Amerika Birleşik Devletleri'nin genel olarak Orta Doğu politikası, önemi ve bölgesel müttefikleri ile geliştirdiği işbirlikleri ve barışı sağlamak için müttefiki olmayan diğer unsurlarla (İran, Suriye ve Taliban) ilişkilerinin analizi yapılmıştır. Obama döneminde gerçekleşen "Arap Bahar'ında izlenen politikalar incelenmiştir. Obama yönetimi, Bush döneminden farklı olarak olayları öncelikle diplomatik yollarla çözmeyi tercih etmiş; mümkün olmayan durumlarda ise NATO, BM gibi çok uluslu örgütlerin onayı ile çözüm yolu arayışına gitmiştir. İster yumuşak güç kullanılsın isterse de sert güç, ABD'nin çıkarları doğrultusunda hareket edilen tek bir politikanın, iktidara gelen parti ya da başkan gözetmeden uygulandığı tezi öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Obama, successor of George Bush by 2009, prepared himself for reorganization of USA's“destroyed image”in the World as his primary act and took over the Presidency as a reformist. Ankara and Cairo Speeches indicated his trend on reformist politics in the Middle East. Obama developed doctrines based on“soft power”. The purpose of this thesis is how Obama handles Middle East affairs within the scope of his doctrines. An analysis was made on USA's general Middle East Politics, important and specific collaborations with regional allies, and relationships with other factors (Iran, Syria, and Taliban). Further,“Arab Spring”politics in Obama's period was investigated. Obama' administration preferred to solve problems in diplomatic ways in contrast to Bush administration and in insoluble cases the administration tried to find a solution with international organizations such as NATO and UN. Whether hard power or soft power administered, administers, independent of party of presidents, have been acted according to US interests as sole politics and this conclusion was postulated as the main idea of my thesis.