Özel tasarrufların ekonomideki önemi ve tasarrufa ilişkin eğilim çalışması
- Tez No: 432674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tasarruflar, Tasarrufların Gelişimi, Faiz Tasarruf İlişkisi, Savings, Development of Savings, Relation Between Interest Rate and Saving
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmanın amacı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde fazlasıyla ihtiyaç duyulan yatırımların karşılanmasında önemli rol oynayan özel tasarrufların ekonomik etkilerini incelemektir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) verileri ile IMF'nin sınıflandırmasına göre gelişmiş ülkeler (GÜ), gelişme yolundaki ülkeler (GYÜ) ve dünya ortalaması bazında Türkiye'nin tasarruf oranları karşılaştırılmıştır. Türkiye'de tasarrufların tarihsel gelişimi ve faiz ve tasarruf oranları arasındaki sayısal ilişki analiz edilmektedir. Anket yöntemiyle bankacılık sektörü çalışanlarının tasarruf etme alışkanlıkları ve davranışları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate the economic effects of private savings on the investment findings in developing countries. With the data driven from Central Bank of Turkey, IMF and OECD; Turkey's saving ratios are compared with developed countries, developing countries and worldwide average saving ratio according to IMF's economical classification. Additionally, both the historical development of savings in Turkey and the correlation between interest rate and saving ratios are analyzed. Banker's savings habits and behaviors were analyzed with survey methodology