Servet planlaması ve yönetimi: İslami ve klasik yaklaşımların karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 432679
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHİT FERHAN BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Servet Planlaması ve Yönetimi, İslami Varlık Yönetimi, GelenekselVarlık Yönetimi, İslam'da Servetin Oluşumu, Varlık Tahsis Süreci, Portföy Yönetimi ve Yatırım Kararı, Wealth Planning and Management, Islamic Wealth Management, Conventional Wealth Management, Wealth creation in Islam, Asset Allocation Process, Portfolio Management, and Investment decision
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1534
Özet
Ortadoğu ve Müslüman ülkelerinin finans dünyasında karşılaştıkları en dikkate değer gözlemlerden biri, son otuz yıl içerisinde küresel gelişimdeki büyümeye bağlı olarak İslami sermaye piyasalarının varlık yönetimindeki artışta gözlemlenen performans ve kapasitesinin artmasıdır. Bu çalışmanın amacı, İslami servet planlamasının geleneksel modelden nasıl farklılaştığına dair temel anlayışları analiz etmek, İslami varlık planlaması ile geleneksel varlık planlaması arasındaki farkı ortaya koymaktır. Bu çalışmada şu soruların ele alınmaktadır: Kuran'dan türetilen bilginin İslami varlık yönetimi geleneksel varlık planlaması, yatırım, emeklilik planlaması, yaşam tarzının korunması, tekafülün planlanması, portföy tahsisi, geleneksel hisse senetleri, emtianın optimize edilmiş Portföy 'üne ait risk getiri profili ile nasıl kıyaslanabilir? İslami varlık yönetimi özel bankalarda Müslüman müşteri için tercih sebebi olmaktadır. Bundan dolayı bu çalışmada servet yönetimiyle alakalı yaklaşımlar kullanılmıştır. Saha araştırması olarak J.SAFRA SARASIN Bankası'ndaki gözlemlerden yararlanılmıştır. Bu banka hem islamî hem de geleneksel varlık yönetimi hizmetleri sunan, İsviçre'deki en eski özel bankalardan birisidir. İslami finans ilkeler ve hedefler bakımından geleneksel modelden farklıdır. Müslüman yatırımcılar için dini prensiplere dayalı, alternatif bir varlık yönetimi sistemi ihtiyacını karşılamıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most remarkable phenomenon in the middle east and other muslim countries' financial world in recent years has been the growth of islamic financial institutions with their performance and capacity in rise of Islamic wealth management due to the growth in global development of islamic capital markets in the last thirty years.. In this regard, the study aims to compare how Islamic Wealth Planning differentiates from conventional wealth planning as applied by private bankers in the Western counties. However, despite the very rapid growth of islamic finance, there has hardly been any rigorous qualitative research investigating wealth planning and management and comparative analysis between Islamic and conventional system. We do this by addressing the following key questions; how can we differentiate Islamic wealth creation from conventional using phenomenological model of unity of knowledge derived from the Qur'an? How Islamic Wealth management differs from the Conventional in terms of (Wealth) Asset Allocation and Performance compare between Risk-Return profile of optimized portfolio of islamic and conventional equities and commodities? We use data collected from different sources of wealth management like books, articles and research papers as well as an observation of J.SAFRA SARASIN Bank as a field research. In Islamic perspective of wealth management suggests requirement of understanding the goals and principles of sharia, and realize the objectives of Islamic law to safeguard the faith, self, intellect, posterity and wealth, other than just fulfilling the legal injunctions.. At the end, there is no fundamental difference between islamic and mainstream financial system. Notwithstanding this fact, Islamic financial system is different from its conventional counterpart in terms of principles and objectives. The Muslim investors are therefore, looking for alternative wealth management system based on Sharia principles