Mobbing, öznel iyi oluş ve mesleki doyum: psikolojik danışmanlar üzerinde bir çalışma
Mobbing, subjective well-being and vocational satisfaction: a study on psychological counselors
  1. Tez No: 432690
  2. Yazar: FATMA AYKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışman, mobbing, öznel iyi oluş, mesleki doyum, Psychological counselor, mobbing, subjective well-being, vocational satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada psikolojik danışmanların mobbinge maruz kalma durumlarının öznel iyi oluş ve mesleki doyum düzeylerinin anlamlı bir yordayıcısı olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca psikolojik danışmanların mobbinge maruz kalma puanlarının cinsiyet, yaş ve kıdem değişkeni açısından anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Bu çalışma ilişkisel tarama modelinde bir araştırma olup, çalışma grubunu, İç Anadolu'da bir ilde görev yapmakta olan 142 Psikolojik Danışman oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin toplanmasında, Öğretmenlere Yönelik Yıldırma Ölçeği, Öznel iyi Oluş Ölçeği, Mesleki Doyum Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda psikolojik danışmanların öznel iyi oluş puanları ile mobbinge maruz kalma puanları ve alt boyutları arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Psikolojik danışmanların mobbinge maruz kalma puanları ve alt boyutlarından elde edilen puanlar ile mesleki doyum puanları arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, yapılan analizler sonucunda psikolojik danışmanların mobbinge maruz kalma puanlarının mesleki doyum ve öznel iyi oluş puanlarının anlamlı birer yordayıcısı olup olmadığı incelenmiş, çoklu regresyon analizi sonucunda, mobbinge maruz kalmanın psikolojik danışmanların mesleki doyumlarının % 34'ünü, öznel iyi oluşlarının ise %19'unu açıkladığı ve anlamlı birer yordayıcısı olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Psikolojik danışmanların mobbinge maruz kalma puanlarının demografik verilere göre farklılaşması değerlendirildiğinde, kadın psikolojik danışmanların erkek psikolojik danışmanlara göre, mesleki uygulamaların, potansiyelin ve sosyal ilişkilerin engellenmesine daha fazla maruz kaldıkları belirlenmiştir. Ayrıca, göreve yeni başlayan psikolojik danışmanların kıdemli psikolojik danışmanlara göre potansiyellerinin daha fazla engellendiği de tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates, whether the scores of psychological counselor's exposure to mobbing are the significant predictors of subjective well-being and vocational satisfaction scores or not. Also whether exposure to mobbing vocational satisfaction scores significantly differentiate according to age, gender and length of service or not. On this study the co-relational analysis model were used and the participants in the study were 142 psychological counselors who had been working in one of the cities at Central Anatolia Region. The Scale of Intimidation for Teachers, The Scale of Subjective Well-being, The Scale of Vocational Satisfaction and a personal information form prepared by the researcher were used as instruments to collect the data. This study revealed that there was an inverse proportional relationship between psychological counselor's subjective well-being, scores of exposure to mobbing and sub-dimensions. Furthermore, the results also demonstrate an inverse proportional relationship between exposure to mobbing scores, sub-dimensions scores and vocational satisfaction scores. According to the result of analysis, this study also investigates whether exposure to mobbing is a predictor of vocational satisfaction and subjective well-being scores or not. Multiple regression analysis results showed that psychological counselor's exposure to mobbing explained %34 of vocational satisfaction, %19 of subjective well-being and exposure to mobbing is a significant predictor of these. According to demographic data differentiate evaluations of counselor's exposure to mobbing scores; female psychological counselors are more likely to be blocked about vocational practice potential and social relations than male psychological counselors. Moreover, psychological counselors who are inexperienced are more likely to face potential blocking than experienced psychological counselors. Findings are discussed and related suggestions are given at the literature review.