Negotiating backpacking experience: The role of digital media in a neoliberalizing world
Sırt çantalı gezgin olma deneyiminde uzlaşma arayışı: Neoliberalleşen dünyada dijital medyanın rolü
  1. Tez No: 834471
  2. Yazar: MİRAC KULAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TAHİRE ERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Political Science, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: sırt çantalı gezgin, dijital-sosyal medya, neoliberalizm, üreten tüketici, Türkiye, backpacking, digital-social media, neoliberalism, prosumer, Türkiye
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tezin konusu sırt çantalı gezgin deneyimi ve dijital medya arasındaki ilişkidir. Çalışmanın amacı dijital medyanın sırt çantalı seyahat deneyiminde yarattığı dinamikleri neoliberal bağlam içinde keşfetmektedir. Spesifik olarak dijital medyanın sırt çantalı gezgin deneyimini nasıl dönüştürdüğünü, ortaya ne tür gerilimler ve dinamikler çıkardığını, bu gerilim ve dinamiklerle ideal sırt çantalı gezgin imajı arasındaki ilişkiyi ve sırt çantalı gezginlerin bu gerilimleri nasıl uzlaştırdığını keşfetmeyi amaçlamıştır. Tez neoliberal sisteme ve onun çalışma şartları ve yaşam biçimine karşı durarak gezgin olanların deneyimlerine odaklanmaktadır. Çalışmada nitel bir araştırma tasarımı benimsenmiş ve araştırma soruları doğrultusunda amaçlı örnekleme uygulanmıştır. Katılımcılar, rekabetçi, uzun çalışma saatleri ve çıkar odaklı zihniyete dayalı neoliberal koşullar altında çalışmaya başlamayı reddeden veya bu koşullara sahip işlerinden istifa eden, kendilerini sırt çantalı gezgin olarak tanımlayan, anılarını ve günlük yaşamlarını YouTube ve Instagram hesaplarında paylaşarak dünyayı özgürce dolaşmayı hedefleyen kişilerdir. Bu kişilerin 2012-2023 yılları arasında YouTube ve Instagram profillerinde yer alan video, resim, başlık, yazı ve kapak fotoğraflarından elde edilen bulgular tematik analiz yoluyla analiz edilmiştir. Neoliberalizm, tematikleştirilmiş verileri neoliberal özneye odaklanarak yorumlamak için analitik bir mercek olarak kullanılmıştır. Çalışmanın üç ayağı 1. sırt çantalı gezgin olma deneyimi, 2. kişiselleştirilmiş medya ekonomilerinin bir parçası olarak kabul edilen YouTube ve Instagram'ın çalışma prensiplerine göre üreten tüketici olmak ve 3. neoliberalizm olarak ifade edilebilir. Araştırma sonucunda neoliberal çalışma ortamından ve neoliberal piyasa koşullarından uzak durmak isteyen düşük bütçeli sırt çantalı gezginlerin yaşadıkları paradokslar keşfedilmiştir. Bu paradokslar esas olarak yolculuğa başlama amaçları ile bu deneyime dijital medyanın eklenmesiyle ortaya çıkan koşullar arasındadır. Tezin temel argümanı neoliberal sisteme karşı gelmek için sırt çantalı gezgin olanların dijital medyayı sırt çantalı gezgin olma deneyimine dahil etmeleri sonucu neoliberal sistemin içine çekilmeleri fikridir. Sonuç olarak, dijital medya paradokslar üreterek sırt çantasıyla seyahat deneyimini dönüştürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is about the relationship between the backpacking experience and digital media in the context of neoliberalism. It investigates those backpackers who reject the working conditions and life style imposed on them by the neoliberal system and become backpackers. It explores the dynamics created by digital media in the backpacking experience. Specifically, it aims to understand how digital media transforms the backpacking experience, what tensions, if any, it creates, how they challenge the ideal backpacker image, and how backpackers negotiate these tensions. A qualitative research design is adopted to explore them, and purposive sampling is applied to investigate the research questions. Participants are self-identified backpackers who resign from work or refuse to start working under neoliberal conditions based on competitive, long working hours and individual interest-based mentality. They aim to travel around the world freely by sharing their memoirs and daily life on their YouTube and Instagram accounts. The findings, obtained from videos, pictures, titles, texts, and cover photos on YouTube and Instagram profiles between 2012 and 2023, are analyzed through thematic analysis. Neoliberalism is used as the analytical lens to interpret the thematized data by focusing on the neoliberal subject. The three pillars of the study can be expressed as 1. the experience of being a backpacker, 2. being a prosumer concerning the working principles of YouTube and Instagram, accepted as a part of personalized media economies, and 3. neoliberalism. As a result of the research, the paradoxes of low-budget backpackers who want to stay away from neoliberal working conditions and neoliberal market conditions have been identified, which are located mainly between their purpose to start the journey as a backpacker and the conditions that arise with the integration of digital media to this experience. Accordingly, the main argument of the thesis is that those backpackers who started their journey as a backpacker to resist the neoliberal system are pulled into it by their interaction with the digital media. In conclusion, digital media transforms the backpacking experience, producing paradoxes.