Ukrainian democratisation process: 1985-1995
Ukrayna'da demokratikleşme süreci: 1985-1995
  1. Tez No: 43273
  2. Yazar: SEDAT CEM KARADELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ukrayna, demokratikleşme, sistemik dönüşüm. IV, Ukraine, democratisation, systemic transformation. Ill
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
ÖZ UKRAYNA'DA DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİ: 1985-1995 Karadeli, Sedat Cem Master, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Bağcı Temmuz 1995, 240 sayfa Bu çalışma, Ukrayna'da 1985 yılından beri süregelen demokratikleşme çabalarım incelemiştir. Demokrasi, uyumlu bir tarihi geçmişe dayanarak, hukukun üstünlüğünün, serbest piyasa şartlarının, kişisel hak ve özgürlüklerin, yönetime halk katkısının ve stratejik yeterliliğin bir bileşkesi olarak ortaya çıkar. Bu tezde, 350 yıllık Çarlık ve 70 yıllık Komünist yönetimler sonrasında, bir Doğu Avrupa ülkesi olan Ukrayna'da yaşanan demokratikleşme, demokratik yapılanma incelenmektedir. Tez, totaliter bir yönetimden demokrasiye geçişte ortaya çıkan, öz-meşruiyetten sivil toplum aracılığıyla meşruiyet kazanmaya geçiş ile, yasal, ekonomik, politik ve dolayısıyla da toplumsal reform ve dönüşümleri, ve bu dönüşümler sonucu ortaya çıkan yeni sistemi koruma amaçlı güvenlik hedeflerini incelemektedir. Tezde varılan sonuç, her ne kadar Ukrayna'da demokratikleşme açısından birçok atılım yapılmış olmasına karşın, bu ülkedeki sistemin gerçek anlamda bir demokratik yapı sayılabilmesi için gidilecek çok yolun olduğudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UKRAINIAN DEMOCRATISATION PROCESS: 1985-1995 Karadeli, Sedat Cem M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assc. Prof. Hüseyin Bağcı July 1995, 240 pages This thesis analyses the process of democratisation experienced in Ukraine since 1985. Based on a suitable historical background, democracy is the outcome of a strong state formation within which one may observe the rule of law, free market conditions, individual rights and freedoms, public contribution to government, as well as strategic invulnerability. The thesis focuses on the developments in Ukraine, an East European country which is after 35 decades of tsarist and 7 decades of Communist administrations, on its way to democracy. The impacts of the transition from totalitarianism to democracy discussed in the thesis covers the shift from self- legitimation to legitimation through civil society, legal, economic, political and therefore social reforms and transformations, introduction of new concepts to daily life, in addition to new security orientations to ensure the continuity of the newly established system. The thesis finally claims that there are many achievements which are realised, yet, there are miles to go before Ukrainian system transforms itself into an established democratic system.