Agricultural innovation systems: Case of cassava producers in Kajo-Keji County, South Sudan
Tarımsal yenilik sistemleri: Güney Sudan central Kajo- Keji ilçesi manyok (Cassava) üreticileri örneği
- Tez No: 432740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: tarımsal yenilik sistemleri, yenilik skoru, paydaşlar, cassava, manyok, Güney Sudan, agricultural innovation system, innovation score, stakeholders, cassava, Kajo-keji, South Sudan
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı Güney Sudan'nın Central Equatoria bölgesinde bulunan Kajo-Keji ilçesindeki Gıda, Tarım Ticareti ve Kırsal Piyasalar“ (FARM) projesi kapsamındaki manyok (cassava) üreticilerinin yenilik sistemlerini analiz etmektir. Bu nedenle, ilk olarak bu projeye dahil olan ve olmayan üreticilerin soyo-ekonomik özellikleri, çiftlik (tarım işletmelerinin) özellikleri, bilgi sistemleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca, bu özellikler ile yenilik skorları arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. FARM projesi kapsamında olan 38 ve olmayan 42 üreticiden toplanan veriler ile anketlerin analizeri yapılmıştır. Proje kapsamında olan ve olmayan üreticilerin; toprak hazırlığı tohum tercihleri ve gübre kullanımının faydalılığına ilişkin bilgi kaynakları farklı olarak belirlenmiştir. Bu manyok üretimi için arazi iyi hazırlıklarının ve gübre kullanımının önemini vurgulamaktadır. FARM projesi kapsamında olan ve olmayan üreticilerin sosyo ekonomik özellikleri ve çiftlik yapıları açısından benzerlikler belirlenmiştir (tarımsal brüt gelirleri, hayvansal üretim gelirleri, tarım arazilerinin genişlikleri, manyok üretimine ayırdıkları alan, manyok verimleri, tarımsal bilgi kaynakları ve yenilik sistemleri). Bu faktörler Yenilik Skoru (YS)'na göre yeniliklerin sayısı ve yenilikleri benimseme sürelerinin çarpılmasıyla hesaplanmıştır. Bu yüzden yenilik skoru ile bazı değişkenler arasındaki korelasyon hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre üreticilerin yaşları, toprak hazırlama bilgi skorları, tarımsal deneyimleri, manyok verimleri, ailedeki işçi sayısı ve ücretli işçi sayısı ile yenilik skoru arasında pozitif korelasyon belirlenmiştir. Üreticilerin yenilik skorları ile benzer sosyo-ekonomik özellikleri arasındaki pozitif ilişki, Kajo -Keji ilçesindeki manyok üreticilerinin yenilikleri benimsemesi açısından önemli olduğunu göstermektedir. Yenilikçilik durumlarının değerlendirilebilmesi için, hesaplanan yenilikçilik skorlarına göre çiftçiler ”yenilikçiler“ ve ”daha az yenilikçiler" olarak sınıflandırılmıştır. Bu iki grup yaş, tarımsal deneyim, aile genişliği, aile işgücü, tarımsal bilgiye erişme durumları, pazara erişim durumları ve pazarlama deneyimlerine göre karşılaştırılmıştır ve istatistiki açıdan aralarındaki farkların önemli olduğu tespit edilmiştir. Bu faktörlerin Kajo-Keji bölgesinde manyok üreten çiftçilerin yenilikçilik özelikleri üzerindeki etkilerinin önemli olduğu düşünülmektedir. Geleneksel manyok üreticilerinin modern manyok tarımına ilişkin yenilikleri benimsemesini teşvik etmek için toplumun tüm paydaşları, kamu ve özel kuruluşların temsilcileri arasında güçlü işbirliği ve iletişim ağının geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyze the innovation system of cassava producers related to ``Food, Agribusiness and Rural Markets`` (FARM) project in Kajo-keji County in Central Equatoria, South Sudan. Thus, the socio-economic and farm characteristics and information systems of farmers covered by FARM project and farmers not covered by FARM project members were compared and the relations between these characteristics and the innovations score were analyzed. Structured questionnaires were used to collect data from 38 farmers covered by FARM project and 42 farmers not covered by FARM project. The farmers covered by FARM project and not covered had significant differences in terms of relation to land information sources, seed information sources and fertilizers usefulness. It implies the importance of good preparations of land and use of fertilizers to cassava production. Similarity was found between the groups of farmers covered by FARM project and farmers not covered by FARM project in terms of farmers' personal and farm characteristics and farm structure and information and innovation system (i.e. gross agricultural and animal production incomes, size of agricultural land, land allocated to cassava production, cassava yield, agricultural information and innovation scores). Some of these factors affected the innovations score which were measured as the Innovation Score (IS) and calculated by multiplying the number of innovations with their years of adoption. Thus, correlation between IS and some variables were calculated. The results indicated that the age of farmers, land preparation information score, agricultural experience, cassava yield, number of family household, number of labor in the farm, number of family workers and casual workers were positively correlated with innovation score. Positive association between innovation score and similarity in the socio-economic characteristics of farmers gave understanding of the important in adopting innovations on cassava in the Kajo-keji. To assess the innovativeness of farmers they were also classified according to their innovation score to less innovative and innovative. The two groups were tested with age, agricultural experience, family household, family workers in the farm, access to agricultural information, access to market and marketing experience and found significant with their innovativeness. It shows that those factors were important to consider it to the innovativeness of cassava farmers in the Kajo-keji. Recommendations for further development of cassava and strong collaboration among the stakeholders, public and private institutions is needed to encourage conventional cassava farmers to adopt modern cassava farming innovations can be suggested.