Evaluation of the effect of shopping centers architectural typologies on customer behavior: erbil case studies
Alışverış merkezlerının mımarı tıpolojılerının tüketıcı davranışları üzerındekı etkısının değerlendırılmesı: Erbil için örnek çalışmalar
  1. Tez No: 432773
  2. Yazar: KHAWOLA MAHMOUD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İNCEOĞLU, YRD. DOÇ. DR. NAHEDH AL-QEMAQCHI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Customer Behavior, Shopping Environment, Syntactic Characteristic, approach behavior, avoidance behavior, Müşteri Davranışı, Alışveriş Çevre, Sentaktik Karakteristik, yaklaşım davranışı, kaçınma davranışı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Humans are the main users of the environment in general and the built environment in particular. Several studies have investigated and analyzed human behavior and the reciprocal interaction between it and the built environment. These studies stated that human behavior influences the surrounding environment and is influenced by it. The shopping environment is considered one of the important environments in human society that affects human behavior. Most economic and behavioristic studies mentioned the major self and non-self factors that affect and form customer behavior; among these factors is the shopping environment. Previous studies emphasized the influence of the shopping environment's physical characteristics on customer behavior regardless of whether the nature of this influence was approach or avoidance. The degree of this influence varies in accordance with the customer's characteristics. Achieving the best customer-attracting shopping environment requires a study and analysis of the relationship between customer behavior in certain environments and the shopping environment. From this point, the objective of the study is crystallized and is represented by exploring the relationship between customer behavior and the shopping environment. Shopping centers are considered one of the most important patterns of shopping environments because they offer a variety of activities and are among the modern shopping environments that are widely spread in most countries. This situation helped crystallize the objective of the research, which identifies the influence of shopping center syntactics on customer behavior and explores the required procedures to support approach behavior and avert avoidance behavior. To achieve this goal, this research employed the following steps: A comprehensive theoretical framework was created, demonstrating the most important influential factors that affect human behavior in general and those factors that affect customer behavior in particular, to determine the most important items related to the syntactic characteristics of the shopping space that influence customer behavior. This research notably focused on a certain type of behavior, namely, the approach and avoidance behavior, without dealing with the psychological effects on customers. A practical study was conducted to test the hypothesis of the research by selecting a number of shopping centers in Erbil, Iraq. The hypothesis underscores the role of the syntactic characteristics of the shopping centers as represented by the effect on customer behavior whether it was approach or avoidance. Photographs, available maps, and observation through manual scan were all used to measure the variables with a certain degree of influence on customer behavior to be tested. SPSS 20 was used to analyze the results of the practical study with multiple linear regressions to explore the nature of the relationship between the syntactic characteristics' elements of the shopping center and customer behavior as represented by pedestrian flow. The most important malls in the case study were explored, starting from where the syntactic characteristics' elements are found, which affect customer behavior. Exploration was performed using certain mathematical (statistical) tools. Finally, a set of conclusions were reached, and suggestions were submitted. The conclusions confirmed the importance of some syntactic characteristic elements of the shopping center and their vital role in influencing the customers' approach and avoidance behavior; these elements include mall length, number of magnet points, position of magnets, number of entrances, position of free nodes, position of vertical circulation, number of specialty shops, and size of shops.
Özet (Çeviri)
İnsan, genel olarak çevre ve özellikle yapılı çevrenin ana kullanıcısıdır. İnsan davranışlarını, ele alan çeşitli çalışmalar ve bilimsel araştırmalarda yapılı çevre ve insan arasındaki karşılıklı etkileşimi analiz etmişlerdir. Bu çalışmalarda insan davranışının çevreyi etkilediğini ve aynı zamanda onun tarafından da etkilenir olduğunu belirginleştirmiş ve alışveriş ortamı insan davranışını etkileyen önemli ortamlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ekonomik ve davranış üzerine yapılan çalışmaların çoğunda, müşteri davranışı üzerinde başlıca bir etkiye sahip durum, faktörleri oluşturan ortamlardır. Bu faktörlerin arasında etkili olanlardan biri de alışveriş ortamıdır. Müşteri davranışları üzerine yapılan eski çalışmalarda alışveriş ortamının fiziksel özelliklerinin etkisi vurgulanmış, bu yaklaşımla da müşteri davranışının etkisinin doğası göz ardı edilmiş ya da araştırmalarda çok fazla değinilmemiştir. Bu etkinin derecesi, müşterinin özelliklerine göre; kendisi ve müşterinin belirli ortamlarda davranışı ve alışveriş ortamı arasındaki ilişki iyi okunabilmeli ve analiz edilmelidir ki, bu da iyi müşteri çeken bir alışveriş ortamı sağlamak amacıyla değişken bir fiziksel ortam oluşturur. Bu noktadan itibaren çalışmanın ana amacı; müşterinin, alışveriş çevresi ve bu fiziksel çevre ile arasındaki davranış ilişkisini incelemektedir. Alışveriş merkezleri, tüm dünyada birçok ülkede faaliyetlerindeki çeşitlilik nedeniyle yaygın modern mimarlık türlerinden biri olarak kabul edilir. Bu da, müşteri davranışı üzerindeki söz dizimsel alışveriş merkezinin etkisinin belirlenmesi ile araştırmanın amacının kristalize edilmesine yardımcı olmuş, aynı zamanda davranış yaklaşımını desteklemek için takip edilmesi gereken prosedürleri keşfetmek ve müşteri davranışlarında kaçınmanın önlenmesi ile temsil edilmektedir.Bu durumun başarılı olması için araştırma da aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: İnsan davranışını etkileyen en önemli etkili faktör; genel olarak ispat eden kapsamlı bir teorik çerçeve koymak ve özellikle müşterinin davranışını etkileyen bu etkiler ile alışveriş alanı söz dizimsel özelliklerine ilişkin en önemli öğeleri sonuçlandırmak için müşterinin davranışlarının incelenmesidir. Buna ek olarak, güncel araştırmalarda müşterilerin psikolojik etkileri ile uğraşmadan, belirli bir davranış türüne dikkat edilmiş ve bu anlamda bir yaklaşım ve kaçınma davranışı için odaklanılmıştır. Müşterilerin davranışını etkileyen mekanların dizimsel özelliklerinin oynadığı rolün altını çizerek aynı zamanda araştırmanın hipotezini test etmek için, Irak Erbil'de alışveriş merkezlerinden bazılarını bu yaklaşım veya pratik çalışma yürütmek amacıyla, bu alışveriş merkezleri temsilen seçilmişlerdir. Mevcut haritalar, fotoğraflar, manuel tarama, yanı sıra gözlem ve tüm müşteri davranışları üzerindeki etkisi belirli bir ölçüde test edilmesi gereken değişkenleri ölçmek için kullanılmıştır. Temsil için seçilen alışveriş merkezlerinin mekansal dizimsel karakteristiklerini 'mimari elemanları ve müşteri davranışları arasındaki ilişkinin doğasını keşfetmek için, çoklu doğrusal regresyon kullanılarak, pratik çalışmanın sonuçlarını ve yaya akışını analiz etmek için (SPSS 20) programı kullanıldı. Ayrıca, müşterinin davranışlarını etkileyen, mekanın dizimsel nitelikleri belirli matematiksel (istatistiksel) araçları da ve yeni belirlenen bir yöntem kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırma sonuçlarında ve önerilerde çekim noktaları, çekim noktalarının pozisyonu, giriş sayısı, serbest düğüm pozisyonuna giriş konumunun bazı özellikleri ile alışveriş merkezi elemanları (alışveriş merkezi uzunluğu, sayısının önemini teyit, dikey hareketi, Özel dükkan sayısı, dükkan büyüklüğü (61-120) (120-200)) ile ilgili bilgiler sunuldu. Alışveriş merkezlerinin mekansal dizinlerinin müşterinin davranışlarını ve tasarım yaklaşımını etkileyen hayati bir rol oynadığı tespit edilmiştir.