A Green approach to organization theory ecological considerations
Örgüt kuramına yeşil bir yaklaşım: Ekolojik kaygılar
  1. Tez No: 43290
  2. Yazar: A.MURAT ÖZKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YILMAZ ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Çevre Mühendisliği, Public Administration, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, örgüt kuramı, sürdürülebilir toplum, derin ekoloji, teknolojik çözüm, entropi, ecology, organization theory, sustainable society, deep ecology, technological fix, entropy
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZ ÖRGÜT KURAMINA YEŞİL BİR YAKLAŞIM: EKOLOJİK KAYGILAR ÖZKAN, A. Murat Yüksek Lisans Tezi, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr Yılmaz Üstüner Şubat, 1995 139 sayfa Ekolojik sorunlar ve konuların giderek artan biçimde gündemi işgal etmeye başlamasında 1970' li yılların başlarından itibaren çevresel sorunların belirginleşmesi ve çevreci eylemcilerin rolü büyüktür. Sağlanan ilgi artışı ve uyanış dikkatleri Ekoloji Disiplinine yöneltmiştir. Buradan öğrenilen en önemli nokta ekolojinin iç içe geçmiş bir ilişkiler bütünü olduğu ve tüm olarak varlığının bu ilişkilerin hassas bir dengesine dayandığıdır. Eğer bu denge herhangi bir tarafın lehine bozulursa bütünün varlığı tehlikeye girer. Bu denge insanlık lehine ve insanlığın örgütlü eylemliliği sayesinde bozulmuştur ki; bu eylemliliğin şekillenmesinde Aydınlanma, araçsal ussallık ve ilerleme düşüncesi önemli rol oynamışlardır.Bu tezde şimdiki hali ile örgütlü yaşamın ve örgüte dair bilgi birikiminin insan merkezli bir taban üzerinde evrildiği ve bununda insanlığın ve daha önemlisi küresel ekolojinin varlığını tehdit eder hale geldiği ileri sürülmektedir. Aslında tek seçenek bu değildir. Merkezinde ekolojik bütünlüğün yer aldığı ve simbiyotik bir yaşamı savunan ve ekoloji disiplininden de destek alan önemli bir birikim vardır. Ekolojik bilgi birikimi dikkate alınarak yapılan bir örgüt kuramı ve örgütlü eylemliliğimizin çözümlemesinden vardığımız sonuç örgütlü eylemliliğimizin ve örgüt üzerine çalışmalarımızın yukarıda anılan tabanı esas alacak tarzda yeniden yönlendirilmesi zorunluluğudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GREEN APPROACH TO ORGANIZATION THEORY: ECOLOGICAL CONSIDERATIONS ÖZKAN, A. Murat M.S. in Public Administration and Political Science Supervisor: Assist. Prof. Dr Yxlmaz Üstüner February, 1995, 139 pages Environmental problems and environmental activists, that started to occupy the global agenda at an increasing rate form the beginning of 1970s, can be held responsible from increasing interest and awareness on ecological issues. The ecological knowledge accumulation states that; the ecology is a whole of reciprocal relationships that depend on a complex balance situation. If it is broken in favor of any side the existence of the whole is endangered. In fact this balance has been broken in favor of mankind by means of our organized efforts which have started to take its present form beginning with Enlightenment, the rise of instrumental rationality and the idea of progress and development. In this thesis it is asserted that, organization theory and organizational practices in their present shape can be located to anthropocentric end of acontinuum. However, it is also claimed that humanity by following this line of thought, has reached at a stage that is characterized by severe ecological problems that threaten the life on the Earth. On the other hand it is possible to find alternative ways to anthropocentric path within the range that falls between it and non anthropocentric way. Non anthropocentric end represents a break away in dominant understanding on life leading to a symbiotic form of relationship between humanity and ecology. By making an analysis of organization theory considering ecological knowledge accumulation it is concluded that our organizational activities and studies should be re - directed to a symbiotic life style to keep the global ecology alive.