İyonize olmayan (UV) radyasyonun un güvesi ephestia kuehniella zeller (Lepidoptera: Pyralidae) larvaları üzerinde meydana getirdiği oksidatif stresin ve dna hasarının belirlenmesi
UV radiation-induced oxidative stress and dna damage mediterranean flour moth ephestia kuehniella zeller (Lepidoptera: Pyralidae) larvae
  1. Tez No: 432932
  2. Yazar: ESRA ERARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK PANDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ephestia kuehniella, UV radyasyon, ölüm oranı, antioksidan enzimler, komet testi, oksidatif stres, Ephestia kuehniella, UV radiation, mortality, antioxidant enzymes, comet assay, oxidative stres
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalmak tüm canlılar için tehlikelidir. UV böcekler üzerinde birçok etki göstermektedir. Bu çalışmada, Ephestia kuehniella Zeller, 1879 (Lepidoptera: Pyralidae) larvaları üzerine UV'nin öldürücü etkisi çalışılmıştır. Larvalar UV radyasyonuna (254 ve 365 nm) farklı zaman peryotlarında (15, 30, 45 ve 60 dk.) maruz bırakılmıştır. Çalışma sonunda larvaların ölüm oranları, komet değerleri ve antioksidan enzim aktiviteleri (SOD, CAT, GST ve GPx) ve MDA seviyeleri araştırılmıştır. Işınlama süresi arttıkça E. kuehniella larvalarının ölüm oranları artmıştır. Kısa (254 nm) ve uzun (365 nm) dalga boylarının ölüm oranları üzerindeki etkilerini karşılaştırdığımızda 254 nm dalga boyunun 365 nm dalga boyundan daha etkili olduğu belirlenmiştir. Bu durum, antioksidan enzim aktiviteleri ve MDA seviyesinde de tespit edilmiştir. Komet değerlendirme sonuçlarına göre kuyruk % DNA'sı ve komet kuyruk uzunluğu 254 nm dalga boyunun tüm uygulama zamanlarında istatistiksel olarak artarken bu değişimler 365 nm UV radyasyonun yalnızca 45. ve 60. dakikalarında tespit edilmiştir. Kuyruk % DNA'sı ve kuyruk uzunluğu 254 nm dalga boyunda 365 nm dalga boyuna göre daha fazladır. Sonuç olarak, UV radyasyon depo zararlılarının kontrolünde güvenilir bir metod olarak, çevreye zararlı kimyasal pestisitlere bir alternatif olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Exposure to ultraviolet (UV) radiation is hazardous for all organisms. UV shows numerous effects on insects. In this study, mortality effect of UV on Ephestia kuehniella Zeller, 1879 (Lepidoptera: Pyralidae) larvae was studied. The larvae were exposed to UV radiation (254 and 365 nm) at different time periods (15, 30, 45 and 60 min). After exposure, mortality rate, comet assay studies, antioxidant enzyme activities (SOD, CAT, GST and GPx), and MDA levels were investigated on the larvae. The mortality rate of E. kuehniella larvae increased with increasing exposure times. It was determined that 254 nm was more effective than 365 nm compared to the effects of short (254 nm) and long-wave (365 nm) radiations on mortality rate of E. kuehniella larvae. Likewise 254 nm had more potency than 365 nm on antioxidant enzyme activities and levels of MDA. According to the comet assay results, the tail DNA% and comet tail length significantly increased in all exposure times at 254 nm, but these changes were seen only 45 min and 60 min at 365 nm of UV radiation. Therefore, tail DNA% and tail lenghts of 254 nm radiation could be greater than the tail lenghts of 365 nm UV radiation. The UV radiation could be effectively as a safe pest control method and as an alternative to environmentally hazardous chemical pesticides.