Diyabetik ratlarda furanın nefrotoksik etkisi ve likopenin koruyucu rolü
Furan induced nephrotoxicity in diabetic rats and protective role of lycopene
- Tez No: 432933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK PANDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Furan, Likopen, Diyabet, Böbrek, Oksidatif stres, Furan, Lycopene, Diabetes, Kidney, Oxidative stress
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Furan bir gıda ve çevre kirleticisidir ve hayvanlarda güçlü bir kanserojendir. Likopen; domates, karpuz ve greyfurt gibi meyvelerde bulunan diyetsel bir karatenoiddir. Bu çalışmada streptozotosin (STZ) ile oluşturulmuş diyabetik ratların böbreklerinde furanın yol açtığı oksidatif hasara karşı likopenin koruyucu rolü araştırılmıştır. Çalışma sonunda (28 gün), likopenin furan uygulanan ratların böbreklerinde MDA düzeyini, serumlarında üre, ürik asit ve kreatinin düzeylerini azalttığı tespit edilmiştir. Furan uygulanan ratların böbreklerindeki histopatolojik artış etkili bir şekilde likopen ile baskılanmıştır. Ayrıca furan uygulanan ratların böbreklerindeki süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GPx) ve glutatyon-S-transferaz (GST) enzim aktiviteleri likopen düzelme sağlamıştır. Sonuç olarak elde dilen bulgular likopenin; böbrek fonksiyonunu arttırarak, histopatolojik değişiklikleri önleyerek, MDA üretimini azaltarak ve antioksidan enzimlerin aktivitelerini düzenleyerek rat böbreklerini furan kaynaklı hasarlara karşı koruyabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Furan is a food and environmental contaminant and a potent carcinogen in animals. Lycopene is one dietary carotenoid found in fruits such as tomato, watermelon and grapefruit. In the study the protective effect of lycopene against furan-induced oxidative damage in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rat kidney. Was studied at the end of the experimental period (28 days), it was detected that lycopene decreased the malondialdehide (MDA) levels in the kidney, urea, uric acid and creatinine levels in the serum of furan-treated rats. The increase of histopathology in the kidney of furan-treated rats were effectively suppressed by lycopene. Furthermore, lycopene markedly restored superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx) and glutathione-S-transferase (GST) activities in the kidney of furan-treated rats. In conclusion, these results suggested that lycopene could protect the rat kidney against furan-induced injury by improving renal function, attenuating histopathologic changes, reducing MDA production and renewing the activities of antioxidant enzymes.