Diyabetik ratlarda furanın ovaryum üzerine etkisi ve likopenin koruyucu rolü
Furan induced ovarian toxicity in diabetic rats and protective role of lycopene
  1. Tez No: 483447
  2. Yazar: SEMRA UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK PANDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Furan, Ovaryum, Likopen, Oksidatif stres, Furan, Ovarium, Lycopene, Oxidative stress
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Furan, birçok gıdada kontaminant olan bir organik bileşiktir ve insanlara diyet yolu ile bulaşabilir. Bu çalışmanın amacı, furan ve likopenin diyabetik sıçan ovaryumları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu nedenle diyabetik dişi sıçanlara gavaj yoluyla furan, likopen ve furan + likopen uygulamaları 28 gün boyunca yapılmıştır. Tüm grupların ovaryum dokusunda histolojik yapıda, malondialdehit seviyesinde, süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz ve glutatyon-S-transferaz gibi oksidatif stres parametrelerindeki değişimler belirlenmiştir. Diyabetik furan uygulanan gruplarda, istatistiksel açıdan anlamlı değişimlerin olduğu antioksidan enzim aktivitelerinde, malondialdehit seviyelerinde ve histolojik yapıda tespit edilmiştir. Kullanılan deneysel parametrelere göre hem diyabet hem de furan uygulanan gruplara karşı likopenin yararlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Diyabetik ve diyabetik furan ile muamele edilen grupların ovaryumlarında bazı histopatolojik değişiklikler görülmesine rağmen likopen bu değişimleri furan+likopen ile muamele edilen gruplarda azaltmıştır. Ayrıca oksidatif stres parametrelerinin değişimi de bu bulguları desteklemektedir. Sonuç olarak, likopen ovaryumlar üzerinde koruyucu etkiye sahip olup sıçan ovaryum dokusunda diyabet ve furan kaynaklı toksisiteyi önemli ölçüde değiştirmiştir.
Özet (Çeviri)
Furan is an organic compound that is a contaminant in many foods and can be transmitted to people through diet. The aim of this study was to investigate the effects of furan and lycopene on diabetic rat ovaries. For this reason, furan, lycopene and furan + lycopene were applied to diabetic female rats via gavage for 28 days. Changes in histological structure, malondialdehyde level and oxidative stress parameters such as superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase and glutathion-S-transferase were determined in the ovary tissue of all groups. A statistically significant changes in antioxidant enzyme activities, malondialdehyde levels and histological structure were found in diabetic furan treated groups. Lycopene was found to have a beneficial effect against the diabetic and furan applied groups used according to the experimental parameters. Lycopene reduced these changes in furan + lycopene treated groups, although some histopathological changes were observed in the ovaries of the diabetic and diabetic furan treated groups. In addition, changes in oxidative stress parameters support these findings. As a result, lycopene has a protective effect on ovaries and significantly altered diabetes and furan-induced toxicity in the rat ovary.