Bazı şeker mısırı (Zea mays saccharata Sturt.) çeşitlerinin ekim zamanının belirlenmesi
Determination of sowing dates of some sweet corn (Zea mays saccharata Sturt.) cultivars under
- Tez No: 432937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ MUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker mısır, çeşit, ekim zamanı, verim, Sowing date, sweet corn, cultivars, fresh ear yield
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, Yozgat koşullarında farklı şeker mısır çeşitlerinin en uygun ekim zamanının belirlenmesi amacıylayürütülmüştür. Denemede dört ekim zamanı (12 mayıs, 2 haziran, 22 haziran ve 12 temmuz) ile dört şeker mısır çeşidi (Merit, Vega, Kompozit Şeker ve SweetCorn) kullanılmıştır. Araştırma Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede, ortalama çıkış süresi (7.8-11.9 gün), tepe püskülü çiçeklenme süresi(76.3-83.0 gün), olgunlaşma süresi (102-109.3 gün), bitki boyu (98.8-139.3 cm, ilk koçan yüksekliği (30.4-43.8 cm), koçan uzunluğu (15.5-19.9 cm), koçan çapı (4.68-5.07 cm), koçanda sıra sayısı (14.8-17.1 adet), koçanda tane sayısı (466.5-645.0 adet), tek koçan ağırlığı (190.1-252.2 g), dekara koçan sayısı (8730-9047.7 adet) ve dekara koçan verimi (1629.5-2161.6 kg/da) belirlenmiştir. Tüm çeşitlerde en yüksek taze koçan verimi 2 haziran ekiminden elde edilmiştir. En yüksek taze koçan verimi ise Vega çeşidinde 2 haziran ekiminden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine optimum sowing dates for different sweet corn cultivars in Yozgat Conditions. Four different sowing dates (12 May, 2 June, 22 June and 12 July) and 4 cultivars (Merit, Vega, KompozitŞeker and Sweet Corn) were used in order to determine the suitable sowing dates. The experiment was arranged in split plots desing with three replicates. In this research, the variation in investigated traits as follaws; mean germination period of plant (7.8-11.9 day), days of tasseling (76.3-83.0 day), days to maturity (102.0-109.3 day), plant height (98.8-139.3 cm), ear height (30.4-43.9 cm), ear length (15.5-19.9 cm), ear diameter(4.68-5.07 cm), row number per ear (14.8-17.1 number), kernel number per ear(466.5-645.0 number), single fresh ear weight (190.1-252.2 g), ear number(8730-9047.7 number/da) total ear yield (1629.5-2161.6 kg/da) were investigated. The highest fresh ear yield was obtained in 2 June sowing date over the cultivars. The highest fresh ear weight was obtained from cultivar Vega in 2 June.