Van ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı standart ve yerel yeşil fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde hasat sonrasında meydana gelen değişimlerin belirlenmesi
Determination of post-harvest physical and biochemical changes in some standards and local green beans (Phaseolus vulgaris L.) growth in van ecological conditions
  1. Tez No: 433104
  2. Yazar: GULAN ÖZGÖKÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYDA ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil fasulye, Muhafaza, Fiziksel değişimler, Biyokimyasal değişimler, Green bean, Storage, Physical changes, Biochemical changes
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, 2014-2015 yılları arasında Van' da açıkta yetiştirilen iki standart (Alman Ayşe 6 ve Bourgondia) ve üç yerel (Bitlis-Tatvan, Van-Gevaş ve Bitlis-Adilcevaz) çeşit olmak üzere, beş yeşil fasulye çeşidinin hasat sonrası muhafazaya uygunluklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla fasulye baklaları soğuk hava depolarında farklı iki sıcaklıkta (7 ºC ve 14 ºC) 15 gün süreyle muhafaza edilmiş ve hasat sonrasında meydana gelen fiziksel (ağırlık kaybı, renk, klorofil a ve klorofil b değişimi) ve biyokimyasal (toplam fenolik, C vitamini ve şeker) değişimler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; hasat sonrasında meydana gelen fiziksel ve biyokimyasal değişimler bakımından standart çeşitlerin (Alman Ayşe 6 ve Bourgondia) yerel çeşitlere (Bitlis-Tatvan, Van-Gevaş ve Bitlis-Adilcevaz) göre daha duyarlı oldukları görülmüştür. Buna ilaveten, 15 gün süreli muhafazada, beş çeşit için de optimum sıcaklığın 7 ºC olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine suitability of 5 green bean varieties, two standards (Alman Ayşe 6 and Bourgondia) and 3 local (Bitlis-Tatvan, Van-Gevaş and Bitlis-Adilcevaz), grown in natural area in Van during the 2014-2015 growing season to post-harvest storage. Thus, bean pots were stored in cold stores at 7 and 14 ºC for 15 days, then physical (weight loss, color, changes of chlorophyll a and chlorophyll b) and biochemical (total phenolics vitamin C and sugar) changes were examined. The results indicated that standards varieties (Alman Ayşe 6 and Bourgondia) are much more sensitive than local varieties (Bitlis-Tatvan, Van-Gevaş and Bitlis-Adilcevaz) to physical and biochemical changes in the post-harvest period. In addition, the results also showed that optimum temperature is 7 ºC to all varieties for 15 days storage period.