Bitlis – ahlat ekolojik koşullarında bazı patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinin adaptasyon özelliklerinin saptanması
Determining ofadaptation properties of some types of potato (Solanumtuberosum l.) in Bitlis – Ahlat ecological conditions
- Tez No: 433105
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TUNÇTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, Çeşit, Verim, Verim unsurları, Solanum tuberosum L, Potato, Variety, Yield, Yield components, Solanum tuberosum L
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma, 2014 yılında Bitlis ilinin Ahlat ilçesi Ekolojik koşullarında bazı patates çeşitlerinin verim ve verim öğelerini belirlenmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma Bitlis ili Ahlat ilçesi Taşharman köyünde tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada on farklı patates çeşidi (Agria, Felsina, Granola, Latona, Marabel, Marfona, Sante, Safrane, Jelly ve Van Gogh) materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada bitki boyu (cm), bitkide sap ve yumru sayısı (adet/bitki), ortalama yumru ağırlığı (g/adet), ocak başına yumru verimi (g), büyük yumru oranı (%), büyük yumru ağırlığı (g/ocak), orta yumru oranı (%), orta yumru ağırlığı (g/ocak), küçük yumru oranı (%), küçük yumru ağırlığı (g/ocak), dekara yumru verimi (kg/da), yumruda kuru madde miktarı (%), yumruda nişasta oranı (%) ve yumrunun özgül ağırlığı özelikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda bitki boyu, bitki başına yumru sayısı ve orta yumru ağırlığı değerleri Sante çeşidinden, ocak başına yumru verimi, dekara yumru verimi ve büyük yumru ağırlığına ait en yüksek değerler Marfona çeşididinden alınmıştır. Ortalama yumru ağırlığı, küçük yumru oranı ve büyük yumru oranı değerleri bakımından Safrane çeşidi, kuru madde miktarı değeri bakımından Latona çeşidi, nişasta ve özgül ağırlık değeri bakımından Jelly çeşidinin diğer çeşitlerden daha üstün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to determine yield and yield components of some potato varieties in ecological conditions of Bitlis-Ahlat in 2014. The study was conducted in randomized blocks in Tasharman village of Bitlis-Ahlat with three replications Experimental Design. In the research, ten different varieties these are of potatoes (Agria, Felsina , Granola, Latona , Marabel , Marfona , Sante, Safrane , Jelly and Van Gogh ) were used as materials. Plant height (cm), stems and tubers per plant (number / plant), average tuber weight (g / number ), tuber yield per plantorhill ( g) large tuber rate (% ), a large tuber weight (g / stove ) middle tuber ratio (% ), average tuber weight (g / stove ), small tuber ratio (% ), small lump weight (g / stove ), da tuber yield (kg / da), dry matter content of the tuber ( %) the tuber starch content (%) and the specific gravity of tubers properties were investigated in the study. According to the results of research, in terms of plant height, the number of tuber per plant and medium tuber weight values Sante variety; in terms of tuber yield per hill, tuber yield per hectare and large tuber weight values Marfona variety gave the maximum values. It was determined that Safrane variety in terms of average tuber weight, small tuber ratio and big tuber ratio values, Latona variety in term of amount of dry matter, and Jelly variety in terms of starch and specific weight value are the superior varieties than the other varieties.