Tavşanlarda oluşturulan kemik defektlerinde trombositten zengin fibrin kullanımının kemik iyileşmesi üzerine olan etkisinin histopatolojik ve histomorfometrik olarak incelenmesi: deneysel çalışma
Histopathological and histomorphometric evaluation of the bone healing in the use of platelet rich fibrin on bone defects created in rabbits: An experimental study
- Tez No: 433118
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Trombositten Zengin Fibrin, Kemik defekti, Kemik iyileşmesi, Platelet Rich Fibrin, Bone defect, Bone healing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Son yıllarda yapılan çalışmalarda, bireyin kendi kanından otojen olarak hazırlanan TZF'nin içerdiği çeşitli büyüme faktörleri nedeniyle, yara ve kemik iyileşmesini hızlandırma potansiyeline sahip olabileceği belirtilmektedir. Çalışmamızın amacı, tavşanlarda oluşturulan kemik defektlerinde TZF uygulamasının farklı zaman aralıklarında kemik iyileşmesi üzerine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmamızda 18 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Hayvanlar rastgele 2 gruba ayrıldı. Her tavşanın sağ femurunda 3 ve sol femurunda 2 adet kemik defekti oluşturuldu. Sağ femurda oluşturulan birinci defekte allogreft uygulandı ve üzeri kollajen membran ile örtüldü. Sağ femurda oluşturulan ikinci defekte tek başına allogreft uygulandı. Üçüncü defekt ise kontrol amaçlı boş bırakıldı. Sol femurda oluşturulan birinci defekte allogreft ve TZF karışımı uygulandı ve üzeri TZF ile örtüldü. Sol femurda oluşturulan ikinci defekte ise tek başına TZF uygulandı. 1. gruptaki tüm deney hayvanları 21 gün, 2. gruptaki tüm deney hayvanları ise 42 gün sonra sakrifiye edildi. Tavşan femurlarından alınan örnekler ışık mikroskobu altında inflamasyon yoğunluğu, yabancı cisim reaksiyonu, yara yeri iyileşmesi ve yeni kemik yapımı kriter alınarak histopatolojik ve histomorfometrik olarak incelenmiştir. Sonuç olarak çalışmamızda kullanılan TZF'nin yabancı cisim reaksiyonuna neden olmadığı saptanmıştır. Erken dönemde TZF'nin tek başına ve kemik grefti ile birlikte kullanıldığında, geç dönemde ise TZF'nin kemik grefti ile birlikte kullanıldığında yeni kemik oluşumunu istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde arttırdığı tespit edilmiştir. TZF'nin yara iyileşmesini olumsuz etkilediği yönünde herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In recent studies, it is pointed out that Platelet-rich fibrin (PRF) which is derived autogenously from the own blood of the individuals might have the potential to increase regeneration and accelerate the healing of the wound, due to the various growing factors it consists. The aim of this study is to evaluate the efficacy of PRF on bone healing in surgically created bone defects in different time intervals. 18 New Zealand rabbits were included in the study. Animals were divided randomly into 2 groups. 3 bone defects were created on the right femur of each rabbit and 2 bone defects were created on the left femur of each rabbit. The first defect on the right side of the femur was grafted with allograft and covered with collagen membrane. The second defect on the right side of the femur was grafted with only allograft. The other defect on the right side of the femur was left empty as a control group. The first defect on the left side of the femur was grafted with allograft mixed with PRF and covered with PRF membrane. The second defect on the left side of the femur was grafted with only PRF. The animals in the first group were sacrificed after 21 days and the animals in the second group were sacrificed after 42 days. Samples from the rabbits femur were examined histopathologically and histomorphometrically under using the criteria of light microscope for inflammation intensity, foreign body reaction, wound healing and new bone formation. As a result of our study, foreign body reaction was not observed in PRF group. In early phase, it was found that PRF and allograft mixed with PRF increased new bone formation statistically significantly. But in the long phase, only allograft mixed with PRF increased new bone formation statistically significantly. No finding was found that PRF would affect wound healing negatively.