Tavşan kalvaryumunda oluşturulan kemik defektlerinde trombositten zengin fibrinin çeşitli greft materyalleri ile kullanımın kemik rejeneryonuna etkisinin tomografik, histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak incelenmesi
The tomographic, histopathologic and immunohistochemical evaluation of the effect of using platelet-rich fibrin with various graft materials on bone defects that created at the rabbit calvarium
  1. Tez No: 566380
  2. Yazar: FATİH KARAYÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA TULES FIRAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: TZF, tavşan kalvaryumu, kemik greftleri, PRF, rabbit calvarium, bone grafts
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Trombositler içerdikleri büyüme faktörleri sayesinde homeostazide önemli bir rol oynar. Bu büyüme faktörleri doku iyileşmesi üzerine pozitif etkide bulunur. Trombositten zengin fibrinin, otojen veya diğer kemik greftleri ile birlikte uygulandığında kemik formasyonunu artırdığı ileri sürülmektedir. Amacımız, tavşanların kalvaryumunda oluşturulan bikortikal defektlere uygulanan trombositten zengin fibrin ile karıştırılmış greft materyallerinin kemik formasyonuna ve matürasyonuna etkisini tomografik, histolojik ve immünohistokimyasal olarak incelemektir. Çalışmamız, Dicle Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırma Merkezi'nde (DÜSAM) bakımı ve takibi planlanan takriben 3500-4000 gr ağırlığında toplam 28 adet Yeni Zelanda erkek tavşanı üzerinde uygulandı. Çalışma grupları şu şekilde planlandı; 1.Grup: Sol taraf TZF (Grup 1a), sağ taraf boş (Grup 1b) (n=7) 2.Grup: Sol taraf TZF+ otogreft (Grup 2a), sağ taraf otogreft (Grup 2b) (n=7) 3.Grup: Sol taraf TZF+ xenogreft (Grup 3a), sağ taraf xenogreft (Grup 3b) (n=7) 4.Grup: Sol taraf TZF+ beta trikalsiyum fosfat (β-TCP) (Grup 4a), sağ taraf β-TCP (Grup 4b) (n=7) Çalışmaya başlanılmadan önce sedasyon için intramüsküler olarak 2535 mg/kg ketamin ve 6-8 mg/kg xylazine hydrochloride verildi. Öncelikli olarak TZF elde edilmesi için cerrahi prosedürden önce her tavşanın merkez kulak arterinden toplanan kanın 10 ml'si antikoagülansız tüp içerisinde 10 dakika boyunca 3000 rpm'de santrifüj cihazında santrifüje edildi. Tavşan kalvaryalarında subperiostal disseksiyondan sonra 10 mm çapında trepan frez ile sağ ve sol parietal bikortikal kemik defekti yapıldı. Defektlere çalışma prosedürüne uygun olarak materyaller yerleştirildikten sonra deri bölgesi 3/0'lık ipek süturlar ile kapatıldı. Cerrahi operasyondan 8 hafta sonra tavşanlar sakrifiye edildi. Örnekler % 10'luk formalin içerisinde saklanarak tomografik, histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar ANOVA, Kruskall-Wallis, Dunnett, Mann Whitney U, Wilcoxon ve Paired-t testleri kullanılarak değerlendirildi. TZF'nin etkinliğinin değerlendirildiği çalışmamızda otojen greft ile kullanılan TZF'nin tek başına otojen greft uygulanan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı bulunduğu, diğer greft materyalleriyle karıştırılan TZF'nin ise istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç vermediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Platelets play important role on homeostasis by means of growth factors. This growth factors have positive impression on tissue healing. Platelet-rich fibrin used to enhance bone formation either autogenous bone grafts or other bone grafts. Our goal was to investigate bone formation and maturation of plateletrich-fibrin (PRF) to graft materials which applied bi-cortical defects in New Zelland rabbits. Our study was carried out on a total of 28 New Zealand white rabbits weight of approximately 3500-4000 grams. Care and follow-up of these rabbits was performed in Dicle University Health Sciences and Research Centre. The working groups were planned as follows; Group I: Left side; PRF (Group 1a), right side; empty (Group 1b) Group II: Left side PRF + autogenous graft (Group 2a), right side autogenous graft (Group 2b) Group III: Left side; PRF + xenograft (Group 3a), right side xenograft (Group3b) Group IV: Left side PRF + β-TCP (Group 4a), right side; β-TCP (Group 4b). Before surgery; each animal was premedicated with an intramuscular of 25-35 mg/kg ketamine and 6-8 mg/kg xylazine hydrochloride. To get PRF, it was prepared by using 8ml of autologous whole blood collected from the central artery of the rabbit before surgery procedure. Afterthat; this blood in without an anticoagulant was transferred into a 10 ml glass tube and centrifuged at 3000 rpm for 10 minutes. A subperiosteal dissection was carried out and two bicortical bone defects sized 10 mm diameter were created at the left and the right parietal bone along the parietal suture with a trephine bur using a micro motor. The distance between the right and left defect was approximately 4 mm. After applied graft procedure, area was closed-up with 3/0 silk suture as primer. After 8 weeks, rabbits were sacrificed. Calvaria was kept in %10 formalin and was got tomography scan. Finally, samples were investigated as histopathology and immunohistochemical. Obtain results were assesed using ANOVA, Kruskall-Wallis, Dunnett, Mann Whitney U, Wilcoxon and Paired-t tests. At the result of the our study that the investigating PRF's effectivity, autogenous graft and PRF had a great combination and when the investigated PRF with other graft material's effectivity there was no statistically significant results.