İstanbul ili sınırlarında hizmet veren özel huzurevlerinde kalan yaşlılarda depresyon, anksiyete, somatizasyon, yaşam kalitesi ve algılanan sosyal destek düzeyinin huzur evinde kalmayan bir grup yaşlı ile karşılaştırılması
Comparison of depression, anxiety, somatization, quality of life and perceived social support among elderly private nursi̇ng home residents versus elderly people living at home in Istanbul province
- Tez No: 433125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZEN ÖNEN SERTÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Sosyal Hizmetler, Psychiatry, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Huzurevi, depresyon, anksiyete, somatizaston, algılanan sosyal destek, yaşam kalitesi, Nursing Home, Depression, Anxiety, Somatization, Perceived social support, Quality of life
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, huzurevinde kalan ve kalmayan yaşlılarda depresyon, anksiyete, somatizasyon, yaşam kalitesi ve algılanan sosyal desteğin karşılaştırılması ve ikincil amaç olarak yaşlılarda algılanan sosyal destek ile yaşam kalitesinin depresyon, anksiyete, somatizasyon ve sosyodemografik verilerle ilişkisinin araştırılmasıdır. Yöntem: Bu çalışma; Aralık 2013- Mayıs 2014 tarihleri arasında İstanbul'daki bir grup özel huzurevinde kalan ve araştırmaya katılmayı kabul eden yaşlılarla, İstanbul il sınırları içinde yaşayan ve herhangi bir huzurevinde kalmayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden yaşlılarla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılanlara sosyodemografik veri formu, Yaşlılar için Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Bedensel Duyumları Abartma Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve D.S.Ö.Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL-Bref) sorularını içeren anket formları yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. İstatistiksel analizde Pearson Ki-Kare testi, Student t testi, Pearson korelasyon analizi, ANCOVA kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada huzur evinde kalan yaşlılarda kontrol grubuna göre depresyon puanları daha yüksek, anksiyete, algılanan sosyal destek ve yaşam kalitesinin fiziksel ve ruhsal alt boyutları daha düşük bulunmuştur; kontrol grubunu oluşturan yaşlılar huzur evinde kalan yaşlılara göre daha yüksek oranda sosyal destek aldıklarını bildirmişler; her iki grupta da somatizasyon ile algılanan sosyal destek ve yaşam kalitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır; her iki grupta algılanan sosyal destek arttıkça genel olarak yaşam kalitesi artmaktadır; her iki grupta da depresyon ile algılanan sosyal destek ve yaşam kalitesi arasında ters yönlü anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Tartışma: Huzurevinde kalan yaşlıların depresyon, puanlarının yüksek, algılanan sosyal desteğin ve yaşam kalitesinin fiziksel ve ruhsal alt boyut puanlarının düşük bulunması literatürle uyumlu bir bulgudur. Huzurevi sakinlerinin ruhsal durumlarına ilişkin gerekli tedavi ve koruma tedbirlerinin oluşturulmasında geniş örneklemli epidemiyolojik çalışmalar daha iyi ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The primary objective of the present study was to compare elderly private nursing home residents and elderly people living at home in terms of depression, anxiety, somatization, quality of life and perceived social support, while the secondary objective was to evaluate the association of perceived social support and quality of life with depression, anxiety, somatization and socio-demographic characteristics. Methods: Elderly private nursing home residents and elderly people living at home were included based on their voluntary participation in this study conducted between Dec 2013 and May 2014 in Istanbul province.Data on sociodemographic characteristics, Geriatric Depression Scale, Beck Anxiety Inventory, Somatosensory Amplification Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Supportand World Health Organization Quality of Life (WHOQOL)-BREF were collected via application of questionnaire forms via face to face interview method. Statistical analysis was performed using Pearson chi-square test, student's t-test, Pearson correlation analysis and ANCOVA. Results: Our findings revealed significantly higher scores for depression, whereas significantly lower scores for anxiety, perceived social support and physical and psychological domains of quality of life inelderly nursing home residents as compared with elderly people living at home. Higher percentage of nursing home residents than controls identified that they had social support. Somatization was determined to be associated with neitherthe perceived social support nor the quality of life, while a positive correlation was noted between perceived social support andquality of life along with a negative correlation of depression with perceived social support and quality of life in both groups. Conclusion: In conclusion, in agreement with data from the literature, our findings revealed significantly higher scores for depression, whereas lower scores for perceived social support and physical and psychological domains of quality of life in elderly nursing home residents than in elderly people living at home. Further data from future larger scale epidemiological studies are needed for the development of appropriate therapeutic and preventive measures regarding mental health condition (mental status /mental state) of nursing home residents.