Privatization and efficiency: The Case of Turkish cement industry
Özelleştirme ve etkinlik: Türkiye çimento sanayi örneği
  1. Tez No: 43316
  2. Yazar: ŞEREF SAYGILI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL TAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Privatization, Ownership, Technical Efficiency, Stochastic Production Function, Panel Data
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
öz ÖZELLEŞTİRME VE ETKİNLİK: TÜRKİYE ÇİMENTO SANAYİ ÖRNE?İ SAYGILI, Şeref Yüksek Lisans Tezi, İktisat Tez Yöneticisi: Yrd. Prof. Dr. Erol Taymaz Temmuz, 1995, 109 sayfa Bu tezde, özelleştirme tartışmalarının ışığında farklı mülkiyet biçimlerinin Türkiye çimento fabrikalarının teknik etkinliği üzerindeki etkisi sınanmıştır. 1980-1993 yıllarını kapsayan panel veriler kullanılarak 39 çimento fabrikasına ait teknik etkinlik düzeyleri birleşik hata terimli stokastik üretim fonksiyonundan tahmin edilmiştir. Teknik etkinliği belirleyen etkenleri bulmak için tahmin edilen teknik etkinlik düzeylerinin bir grup açıklayıcı değişkene karşı regresyonu yapılmıştır. Analizin sonuçları, kamu kesimi çimento fabrikalarının otalama teknik etkinlik düzeyi özel kesim çimento fabrikalarından önemli ölçüde düşük olmakla birlikte, özelleştirilen fabrikalardaki mülkiyet değişiminin teknik etkinlikleri anlamlı düzeyde iyileştirmediğini göstermektedir. Mülkiyetten daha çok coğrafik yerleşimin, yerel piyasadaki payın ve yerel çimento talebinin teknik etkinkinlik düzeyini belirlediği bulunmuştur. Anahtar Sözcükler : Özelleştirme, Mülkiyet, Teknik Etkinlik, Stokastik Üretim Fonksiyonu, Panel Veri iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRIVATIZATION AND EFFICIENCY: THE CASE OF TURKISH CEMENT INDUSTRY SAYGILI, Şeref M.S. in Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol TAYMAZ July, 1995, 109 pages In this study, the effect of different ownership structures on technical efficiencies of Turkish cement plants is tested in the light of privatization debate. By using panel data for the period 1980- 1993, technical efficiency levels of 39 cement plants are estimated by stochastic production functions with composed errors. Estimated technical efficiencies are regressed against a set of explanatory variables to find the determinants of technical efficiency. The results of the analysis show that although average technical efficiency of public sector cement plants is considerably lower than that of the private sector, ownership change in privatized plants did not significantly improved technical efficiency. It is found that geographical location, local market share and changes in local cement demand are the main determinants of technical efficiency.