Privatization in Turkey and performance analysis of the privatized companies in cement industry
Türkiye'de özelleştirme ve çimento sektöründeki özelleştirmenin performans analizi
  1. Tez No: 87183
  2. Yazar: F. YEŞİM AKCOLLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Privatization, Cement Industry, Performance, Wilcoxon Rank Test
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET TÜRKİYE' DE ÖZELLEŞTİRME VE ÇİMENTO SEKTÖRÜNDEKİ ÖZELLETİRMENİN PERFORMANS ANALİZİ F. YEŞİM AKCOLLU İşletme Enstitüsü Yüksek Lisansı Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. ZEYNEP ÖNDER Haziran 1997 Özelleştirme, devletin bir kamu iktisadi teşekkülündeki payını ya da kontrolünü azaltan, veya kamu iktisadi teşekkülünün varlıklarının satımı veya tasviye edilmesi ile sonuçlanan her türlü işlemdir. Türkiye'nin özelleştirme çabaları, devlet, toplum ve de uluslararası sistemden oluşan bir üçgen olması nedeni ile araştırmacıların dikkatini çekmektedir. Kamu İktisadi Teşekkülleri, özel sektörün üretim yapmadığı alanlarda üretim yapmak için kurulmuşlardır. Fakat, zamanla performansları bozulmuştur. Kötü performans gösteren Kamu İktisadi Teşekküllerinin özelleştirilmesi en iyi çözüm olarak görülmüştür. Türk Devleti, 1983'te yeni hükümet kurulduktan sonra özelleştirme için kesin karar almıştır. Fakat, 1989 yılına kadar bahsedilmeye değer bir gelişme elde edilmemiştir. 90Tı yılların başlarında özelleştirme çabalan hız kazanmıştır. Bu çalışma, çeşitli kriterlere (karlılık, işlemsel verimlilik, çıktı, istihdam, mali kaldıraç ) göre çimento şirketlerinin özelleştirme öncesi ve sonrası performanslarını karşılaştırmaktadır. Kullanılan yöntem t-testleri ve Wilcoxon sıralama testleridir. Çıkan test sonuçlarına göre özelleştirilen çimento şirketlerinin performanslarında satış verimliliği dışındaki kriterlerde dikkate değer bir gelişme olmamıştır. Anathar Kelimeler: Özelleştirme, Çimento Sektörü, Performans, Wilcoxon Sıralama Testi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRIVATIZATION IN TURKEY AND PERFORMANCE ANALYSIS OF THE PRIVATIZED COMPANIES IN CEMENT INDUSTRY F. YEŞİM AKCOLLU Master of Business Administration Supervisor: Assist. Prof. ZEYNEP ÖNDER June 1997 Privatization is any transaction that reduces a government's ownership in or control over a public enterprise or results in the liquidation and sale of assets of a public enterprise. Turkish experiment of privatization attracted researchers' attention because of being an interesting case with an interactive triangle: relationship among the, state, the society, and the international system. State Owned Enterprises were founded because of the desire of the Turkish Government to produce in the sectors where private sector was not producing. However, the performance of state owned enterprises deteriorated over time. Privatizing the ones with poor performances seemed to be the best solution. Turkish Government had made a strong commitment to privatization after a new government established in 1983. However, no progress worth to mention about had been made until 1989. Privatization efforts have gained momentum afterwards. This study examines the performance of the privatization in cement industry by Wilcoxon rank tests and t-test by comparing the pre- and post-privatization performances according to several characteristics (such as profitability, operating efficiency, output, employment, leverage). According to the test results, privatized cement companies have no significant improvement after privatization in terms of performance measures other than sales efficiency.