Karaciğer sirozu olan hastalarda yorgunluk ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki
Liver cirrhosis relationship between patients with fatigue and quality of life
  1. Tez No: 433170
  2. Yazar: ŞİRİN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Siroz, Yorgunluk, Yaşam Kalitesi, Cirrhosis, Fatigue, Quality of Life
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; sirozlu hastalarda yorgunluk ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ege Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Hepatoloji polikliniğinde tedavi gören, araştırmaya alınma kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 167 karaciğer sirozu olan hastalar dahil edilmiştir. Veriler, Hasta Tanıtım Formu, Child-Pugh Puanlaması, Yorgunluk Şiddeti Skalası, Görsel Yorgunluk Skalası ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın yürütülmesi için etik kurul izni, araştırmanın yapılacağı kurumdan ve katılımcılardan gerekli izinler alınmıştır. Veriler Mann-Whitney U Testi ve Kruskal Wallis testleri ve spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Örneklemi oluşturan karaciğer sirozu olan hastaların yaş ortalamaları =49.96± 6.61olup; % 76,6 'sı erkek, % 89,2'si evli, %55,7'si lise mezunu, %75,4'ünün sağlık sigortası SGK, %50,9'unun gelirin giderden az olduğu saptanmıştır. Hastalık süresi :5.80± 2.64 yıl olarak bulunmuştur. Hastaların %92.8'inin her hangi bir ek hastalığının olmadığı, % 96.4'ünün ailesinde karaciğer hastalığın olmadığı saptanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yorgunluk şiddeti ölçeğinin puan ortalaması = 42.86 olarak“yüksek düzeyde”saptanmıştır. Yorgunluk şiddeti ile GGT değeri ve albümin değeri arasında anlamlı fark saptanmıştır. Yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutlarının puan ortalamasının dağılımı incelendiğinde; bireylerin fiziksel fonksiyon alt boyutlarının puan ortalaması =78.53, sosyal fonksiyon alt boyutlarının puan ortalaması =74.38, rol fonksiyon-fiziksel alt boyutlarının puan ortalaması =98.20, rol fonksiyon-emosyonel alt boyutlarının puan ortalaması =97.01, mental sağlık alt boyutlarının puan ortalaması =56.65, zindelik alt boyutlarının puan ortalaması =46.71, ağrı alt boyutlarının puan ortalaması =45.11, genel sağlık alt boyutlarının puan ortalaması =39.79, geçen yıla göre değişiklik durumu alt boyutlarının puan ortalaması =42.82 olarak saptanmıştır. Bireylerin alkol kullanımı ve siroz tipi ile yaşam kalitesinin alt boyutlarından geçen yıl ki sağlık durumuna oranla değişiklik arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Ayrıca ek hastalık varlığı ile yaşam kalitesinin alt boyutlarından rol fonksiyon-fiziksel durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmış, yaşam kalitesinin diğer alt boyutları ile anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmaya dahil edilen bireylerin yorgunluk şiddetlerinin yüksek düzeyde olduğu, bireylerin yorgunluk şiddeti ile yaşam kalitesi arasinda bir ilişki olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study cirrhotic patients to examine the relationship between fatigue and quality of life . Materials and Methods: This study was working Ege University Department of Gastroenterology, Hepatology Hospital outpatient clinic treated , matching the inclusion criteria and were included in the study 167 patients with liver cirrhosis who agreed to participate in the study. Data, Patient Identification Form , Child-Pugh scoring , Fatigue Severity Scale , Visual Fatigue Scale is collected using the SF- 36 Quality of Life Scale; Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis tests were evaluated with . Institutions surveyed and the necessary permits are obtained from the participants . Results: Working as a high level of individuals included in fatigue severity was found to be a relationship between severity of fatigue and quality of life of individuals.