Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğrenim gören üç farklı fakülte öğrencilerinin alkol ve madde bağımlılığına yönelik damgalamaları
Drug and alcohol stigmatization of students from three different faculties at Dokuz Eylul University.
  1. Tez No: 433177
  2. Yazar: SHAHRZAD GANJİ GARGARİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ALPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: damgalama, tutum, öğrenci, alkol, madde, sigara, bağımlılık, stigmatization, attitude, student, alcohol, drugs, smoking, substance, addiction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada Dokuz Eylül Üniversitesinin Eğitim, Güzel Sanatlar ve İlahiyat fakültelerinde okuyan üniversite öğrencilerinde: alkol ve madde bağımlılığına yönelik damgalamaları, sigara, alkol ve madde kullanım yaygınlığı, alkol ve madde bağımlılığına yönelik damgalamaları ile öğrenim gördükleri fakülte ve sigara, alkol ve madde kullanım arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı-kesitsel tipteki bu araştırmaya Dokuz Eylül Üniversitesi'nde okuyan (81 İlahiyat Fakültesi, 83 Eğitim Fakültesi ve 76 Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi) 240 öğrenci katılmıştır. Araştırmada Varan ve Özbay tarafından geliştirilen Alkol-Madde Bağımlılığı Damgalama Ölçeği ve Bireysel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde, Ki Kare testi, Çoklu Varyans Analizi (MANOVA), Tukey ve Tamhane T2 testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; öğrencilerin damgalama eğilimleri okudukları fakülteye, cinsiyete, aylık gelire, kendilerinin ve ebeveynlerinin sigara alkol ve madde kullanımına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Güzel Sanatlar Fakültesinde okuyan öğrencilerin damgalama düzeyi Eğitim ve İlahiyat fakültelerinde okuyan öğrencilere göre daha düşük bulunmuştur. Ayrıca sigara, alkol ve madde kullanan öğrencilerin damgalama eğilimi kullanmayanlara göre daha düşük olduğu gözlenmiştir. Araştırmada elde edilen bir diğer önemli bulgu ise öğrencilerin %60,1'i yüksek olumsuz tutuma sahipken aynı zamanda %80,6'sı da yüksek olumlu tutuma sahiptir ve olumlu tutumla diğer değişkenler arasında anlamlı düzeyde ilişkili yoktur.
Özet (Çeviri)
This study aims the assessment of stigmatization for the alcohol and substance addiction, smoking, alcohol and substance use prevalence and relation between stigmatization for alcohol and substance addiction, faculty of study and smoking, alcohol and substance use among students of Faculty of Education, Faculty of Fine Arts and Faculty of Theology of Dokuz Eylul University. 240 students from Dokuz Eylul University ( 81 students from Faculty of Theology, 83 students from Faculty of Education and 76 students from Faculty of Fine Arts) has participated in this study. Scale“Stigmatization of Alcohol-Drug Addiction”developed by Varan and Ozbay has been used in this study. Chi Square Test, Multivariate analysis of variance (MANOVA), Tukey's Test and Tamhane's T2 Test has been used in statistical analysis of obtained data. According to research findings, students' stigmatization tendency shows significant difference according to faculty of study, sex, income and smoking, alcohol and substance use of themselves and their parents. Stigmatization level of students studying at Faculty of Fine Arts was lower compared to students in the faculties of Education and Theology. In addition, it has been observed that stigmatization level of students which smoke and use alcohol and substances is lower compared to non-smokers and non-alcohol-substance users. Another important finding shows that 60,1% of students have high negative attitude and at the same time 80,6% of students have high positive attitude and there is no significant relation between high positive attitude and other variables