Safra taşına bağlı batın içi yapışıklıklarda elajik asidin etkisi
The effect of ellagic acid on intraabdominal adhesions caused by gallstones
- Tez No: 433212
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL ERBİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Safra taşı, adezyon, elajik asit, Gallstone, adhesion, ellagic acid
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Laparoskopik kolesistektomi, semptomatik safra kesesi taşı hastalığında halen gold standart olarak kabul görmektedir. Ancak bu ameliyat sırasında safra kesesi sıklıkla perfore olmaktadır. Safra kesesi perforasyonu ve safra taşlarının dağılması daha önceleri önemsenmese de son çalışmalarda bildirildiği üzere birçok komplikasyona yol açabileceği bilinmektedir. Bunlardan birisi de safra taşlarının intraabdominal adezyonlara sebep olmasıdır. Etyopatogenezinde lokal artmış iltihabi cevabın olduğu, çalışmalarla ortaya konmuştur. İntraabdominal adezyonları önlemede sistemik antibiyotikler, hyalüronik asit, trimetazidin, pulmoner sürfaktanlar gibi birçok ajan denenmiş ve etkileri araştırılmıştır. Biz bu çalışmada antikanserojen, antienflamatuvar, antioksidan, antidiyabetik ve antimutajenik etkileri bildirilmiş olan ahududu, çilek, ceviz ve nar gibi meyvelerde çokça bulunan elajik asidin intraabdominal adezyonlardaki etkisini araştırdık. Peritona bırakılan safra taşlarının mezotel ile tamamen örtüldüğü, çoğunlukla yerleştiği incebağırsak mezosunda yoğun yapışıklık oluşturduğu, bazı deneklerde incebağırsak anslarını gato haline getirdiği görüldü. Oral yoldan verilen elajik asidin gözle görülür şekilde adezyonları azalttığı ve tüm adezyon skorlarında düşüşe sebep olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Laparoscopic cholecystectomy is already known as the gold standard method in the treatment of symptomatic gallbladder stone disease. Though, during this operation gallbladder is often being perforated. As we know but don't care really much, the perforation of the gallbladder and the spilled off gallstones cause many problems as confirmed in recent studies. One of these complications is the gallstones cause intraabdominal adhesion formation. Studies confirmed that local increased inflammation get involved in the etiopathogenesis. Many agents like systemic antibiotics, hyaluronic acid, trimetazidine, pulmonary surfactants were examined to prevent intraabdominal adhesions and searched for other effects. In this study we examined the effects of ellagic acid on intraabdominal adhesions which is included in many fruits like raspberry, strawberry, walnut and pomegranate. As a result we had seen that gallstones dropped in abdomen were closed around with mesothelium, occasionally placed at the meso of the small intestines and caused dense adhesions and also in some of the reagents there was gato formation around the small intestines. It is noted that oral ellagic acid showed a visible decrease in adhesion formation and decreased the levels in all of the adhesion score systems.