Üniversite öğrencilerinin hepatit konusunda bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Invastigation of knowladge ,attitude and behavior of universty students towards hepatit infections
- Tez No: 433230
- Danışmanlar: PROF. DR. LATİFE MAMIKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: healthcare workers, hepatitis viruses
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Hepatit virüslerinin yayılımı, enfeksiyonları ve sonuçta oluşan komplikasyon riskinin azaltılabilmesi için en önemli basamak sağlık çalışanlarıdır. Viral hepatitler ülkemizde ve dünyada halen gündemini korumakta, milyonlarca insanı enfekte ederek önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Viral hepatitler, hepatit virüslerinin etken olduğu karaciğerin primer enfeksiyonlarıdır. Şimdilik tanımlaması yapılan etiyolojik ajanlara göre hepatit A, B, C, D, E ve G virüsleri olarak sınıflandırılmaktadır . Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından HBV infeksiyonu sağlık çalışanlarında meslek hastalığı olarak kabul edilmiştir .Viral hepatitler ciddi klinik seyir göstermesi; HBV, HCV, HDV enfeksiyonlarında kronikleşmenin olması, ayrıca siroz ve karaciğer kanserine yol açabilmesi nedeniyle sağlık çalışanları tarafından çok iyi bilinmesi gereken hastalıklardan biridir. Tıp, Diş Hekimliği ve Hemşirelik Fakülteleri öğrencilerinin pratik eğitim aldığı kliniklerde, hekim, hasta ve yardımcı personelin kan ve diğer vücut sıvıları yoluyla farklı mikroorganizmalarla karşı karşıya kalması nedeniyle enfeksiyon riski daha da önem taşımaktadır.Öğrencilerin çapraz enfeksiyon ve viral hepatitler konusundaki eğitimi, standart önlemlere uyumunun arttırılması ve temas oranlarının azaltılması için gereklidir. Mevcut eğitim faaliyetlerinin etkinliğinin değerlendirilmesi ve eksikliklerin giderilebilmesi için öğrencilerin kan ve vücut sıvıları ile bulaşan hastalıklar ve korunma yolları hakkındaki bilgi düzeyi ve davranışlarının saptanması gerekmektedir. Bu amaçla Akdeniz üniversitesi Tıp fakültesi,diş hekimliği fakültesi ,hemşirelik fakültesi birinci ve son sınıf öğrencileri arasında yapılmak üzere çoktan seçmeli ve açık uçlu 32 sorudan oluşan bir anket formu hazırlanmış ve öğrencilerin viral ve viral dışı hepatitle ilgili, enfeksiyon kontrol yöntemleri bilgi düzeylerinin ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak Tıp,diş hekimliği ve hemşirelik fakültesi öğrencilerinin hepatit konusunda bilgi,tutum ve davranışlarının tespit edilmesi için anketler düzenlenmesi,bilgi eksikliklerinin giderilmesi,riskli tutum ve davranışların düzeltilmesi buyuk önem taşımaktadır
Özet (Çeviri)
Healthcare professionals are the most important groups to reduce the risk of hepatitis virus infections, their spread and resulting complications. Viral hepatitis is still the agenda in our country and the world which continues to be a major health problem.by infecting millions of people. Viral hepatitis are the primary infections of the liver caused by hepatitis viruses. For now, they are classified as hepatitis A, B, C, D, E and G viruses according to the identified etiological agents. HBV infection in health care workers has been recognized as an occupational disease by the World Health Organization and The International Labour Organisation. Health professionals should be well aware of viral hepatitis because of the severe clinical course and the chronicity of HBV, HCV, HDV infections which may lead to cirrhosis and liver cancer. The risk of infection even more important for Medical, Dentistry and Nursing students during their practical training in the clinical departments, and for physicians, patients and auxiliary personnel who are at risk of contracting different microorganisms through blood and other body fluids. Education of the students on cross-infection and viral hepatitis is necessary to reduce the transmission of blood-borne infections and to increase the rate of compliance with standard precautions. The effectiveness of existing training activities and behaviors must be determined to protect students from diseases transmitted by blood and body fluids. For this purpose, a questionnaire consisting of 32 multiple-choice and open-ended questions was designed and applied to the first and final year students of Medical School, Dental School and Nursing School of Akdeniz University, Antalya, Turkey. We aimed to assess the knowledge and attitudes of students towards viral and non-viral hepatitis and infection control methods. In conclusion, conducting surveys to determine the attitudes and behaviors of Medical, Dental and Nursing School students is very important for education and the correction of risky behavior.