Karpal tünel sendromunda ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin etkinliği: Plasebo kontrollü çift kör randomize çalışma
Treatment of carpal tunnel syndrome with ekstrakorporeal shockwave therapy: A sham-controlled double blinded randomised study
- Tez No: 433232
- Danışmanlar: PROF. DR. NEHİR SAMANCI KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal Tünel Sendromu, KTS, Splint, ESWT, ağrı, uyuşukluk, konservatif tedavi, Carpal Tunnel Syndrome, CTS, splint, ESWT, pain, paresthesia, conservative treatment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Karpal Tünel Sendromunda Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisinin (ESWT) Etkinliği: Plasebo Kontrollü, Çift Kör, Randomize Çalışma Bu çalışma, karpal tünel sendromu (KTS) tedavisinde Ekstra-Korporeal Şok Dalga Tedavisi (ESWT) uygulamasının etkinliğini araştırmak amacıyla randomize, prospektif, kontrollü ve çift kör olarak yapıldı. Çalışmaya idiyopatik KTS tanısı konmuş 49 el alındı. Hastalar ESWT (n=29 el) ve sham (n=20 el) gruplarına randomize edildi. Hastalara 3 hafta boyunca haftada 1 gün olmak üzere 3 seans ESWT ve sham ESWT tedavisi uygulandı. Her iki gruba da gece ve gündüz kullanılmak üzere el bileğini nötral pozisyonda tutacak el-bilek splinti, tendon ve sinir kaydırma egzersizleri verildi. Hastalar başlangıçta, tedavi sonrasında 1. hafta, 1. ay ve 3. ayda Boston Skalası (semptom şiddeti ve fonksiyonel kapasite), Vizüel Analog Skala (VAS) ile ölçülen ağrı ve uyuşukluk parametresi, kas gücü değerlendirmesi için kaba el kavrama ve elektrofizyolojik parametreler ile değerlendirildi. Klinik ve elektromiyografik değişkenler başlangıçta her iki grupta benzerdi. Her iki grupta tedavi sonrası VAS, Boston Skalası (semptom şiddeti ve fonksiyonel kapasite) ve el kavrama ölçümlerinde anlamlı iyileşmeler gözlendi. Ancak hiçbir tedavi yönteminin diğerine üstünlük sağlamadığı görüldü (p>0,05). Her iki grupta tedavi sonrasında elektromiyografik değişkenlerde istatistiksel anlamlı bir iyileşme yoktu (p>0,05). Sonuç olarak; KTS'de ESWT tedavisinin semptomlar üzerinde etkin olduğu, ancak bu etkinliğin plaseboya üstün olmadığı görülmüştür. Tek başına splint kullanımı etkin bir tedavi yöntemi olarak bulunmuştur. ESWT'nin KTS tedavisinde etkinliğini daha net ortaya koymak için daha geniş çaplı ve yüksek kaliteli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Treatment of Carpal Tunnel Syndrome (CTS) with ESWT: A Sham-Controlled Double Blinded Randomised Study The aim of this study was to investigate the efficiency of extracorporeal shockwave therapy (ESWT) in the treatment of Carpal Tunnel Syndrome (CTS) as randomized, prospective, controlled and double blind. 49 hand with the diagnosis of CTS were included in the study. Patients were randomised in ESWT (n=29 hands) and sham (n=20 hands) groups. Patients were randomly allocated to receive 1 session per week for 3 weeks of either sham or active ESWT. All patients were prescribed with tendon and nerve gliding exercises and hand-wrist splint which used night and during the day and keep the wrist in a neutral position. Patients were evaluated before the treatment, and at the end of the first week, first month and third month after the last treatment session with Boston Scale (symptom severity and functional capacity), Visual Analogue Scale (VAS) for pain and paresthesia assessment, for muscle strength hand gross grasp and electroneurophysiological parameters. Clinical and electromyographic variables were similar at baseline in both groups. In both groups, significant improvements were observed in VAS, Boston Scale (symptom severity and functional capacity) and hand gross grasp after treatment. None of the treatment methods was found superior (p>0.05). In both groups, there was no statistically significant improvement in electromyographic variables after treatment (p>0.05). In conclusion, although ESWT was effective in symptoms in CTS but this efficacy is not superior to placebo. Our results indicated that US therapy was effective in pai and clinical variables in CTS. Wider and high-quality studies are needed to further demonstrate the effectiveness of ESWT in treatment of CTS.