Kolorektal cerrahi hastaların taburculuk sürecinde cerrahi alan enfeksiyon kontrolü ve hemşirelik bilişim sistemi ile raporlandırılması
Monitoring and reporting surgical site infection in colorectal surgery at the discharge process with nursing information system
  1. Tez No: 433250
  2. Yazar: AZİZE KÖMÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Public Health, Nursing, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Omaha Sistem, Türkçe-Nightingale Notes, Cerrahi Alan Enfeksiyonu, Kolorektal Cerrahi, Taburculuk Süreci, Omaha System, Turkish- Nightingale Notes, Surgical Site Infection, Colorectal Surgery, Discharge Process
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, kolorektal cerrahi hastaların cerrahi alan enfeksiyonu başta olmak üzere yaşadıkları problemler ile ilgili bakım gereksinimlerini tanılamak; olası enfeksiyonu erken dönemde saptamak; enfeksiyon gelişen hastalara uygun hemşirelik girişimleri planlamak; uygulamak ve bakım / hasta sonuçlarını“Türkçe-Nightingale Notes (NN)”programını kullanarak dökümante etmek amacıyla tanımlayıcı tipte planlandı. Araştırmanın örneklemini 1 Mart- 31 Ekim 2015 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde kolorektal ameliyatı geçiren 30 hasta oluşturdu. Veriler, Omaha Sistemi'ne dayalı NN programıyla toplandı. Verilerin dökümantasyonunda NN programı kullanıldı. Analiz aşamasında SPSS 22 programından tanımlayıcı istatistiksel testler, bağımlı örneklem t-testi ve ki kare testi kullanılarak yapıldı. Örneklemin %56,7'si kadın ve %43,3'ü erkekti. Otuz hastanın dördünde cerrahi alan enfeksiyonu gelişti. Hastalarda dört problem alanından dokuz problem tanılandı. Tanılanan problemler en fazla oranda sırasıyla“Fizyolojik”alan (%76,3),“Sağlık Davranışları”alan (%14,3),“Çevresel”alan (%8,4)“Psikososyal”alan (%0,9)'dan seçildi. Bu alanlar ile ilgili ilk üç problem sırasıyla;“Deri”,“Bulaşıcı/Enfeksiyon Durumu”,“Bağırsak Fonksiyonu”idi. Problemlerin %82'sini“Potansiyel”problemler oluşturdu. Problemlere yönelik hemşirelik girişim kategorilerinden sırasıyla“Eğitim, Rehberlik ve Danışmanlık”,“Sürveyans”,“Vaka Yönetimi”ve“Tedavi İşlem”kullanıldı. Hemşirelik bakımı/hasta sonuçları“Bilgi,”“Davranış”ve“Durum”düzeyinde değerlendirildi. Cerrahi alan enfeksiyonu gelişen hastalarda her üç düzeyde, potansiyel problemler için girişim uygulanan hastalarda“Bilgi”ve“Davranış”düzeyinde anlamlı gelişme görüldü. Sonuç olarak, Omaha Sistemi'ne dayalı NN programı enfeksiyon kontrol uygulamalarında, kanıta dayalı hemşirelik girişimlerinin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was performed focusing initially on the surgical site infection in colorectal surgery. It is designed as a cross sectional descriptive type to determine the nursing diagnosis, interventions and care outcomes with using Turkish-Nightingale Notes programme. The sample of the study consisted of 30 patients who were staying at a university hospital in Istanbul, between 1 March- 31 September 2015. The data collected through a NN programme was based on Omaha System (OS). The data were analysed by using NN and descripetive statical analysis, paired t test and chi square test. The 56,7 % of patients were women and 43,3 % were men. Four patients in thirty were diagnosed by surgical site infection. Nine problems were identified in patients in the four problem areas with the following order:“Physiological”76,3 %,“Health Behaviours”14,3 %,“Environmental”8,4% and“Psycosocial”domain 0,9%. The first three nursing diagnoses were“Skin”,“Contagious/Infection Status”,“Bowel Function”. % 82 of the problems were determined as“Potential”. Nursing intervention categories used for the problem solutions were found respectively“Teaching, Guidence and Counselling”and“Surveillance”; followed by“Case Management”and“Treatments and Procedures”. All defined were assessed at the level of“Knowledge”,“Behaviour”and“Status”. Meaningful improvements were observed in all problems in patients who had SSI. Especially“Behaviour”and“Knowledge”situations were found meaningful in all of the problems. In conclusion, Turkish-Nightingale Notes program which is based on Omaha System may be useful as an evidence-based nursing practice to infection control practices.