Ortodontik kuvvetlerin periodonsiyumda meydana getirdiği değişikliklerin incelenmesi
Evaluation of different force magnitudes' effects on periodontium
- Tez No: 433268
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN GÜLDEN IŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ortodontik diş hareketi, ortodontik kuvvet, rat, periodonsiyum, immünohistokimyasal inceleme, ortodontic tooth movement, orthodontic force light/heavy, rat, periodontium, immunhistochemistry
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma, farklı ortodontik kuvvet büyüklüklerinin periodonsiyumda oluşturduğu değişikliklerin histolojik ve immünohistokimyasal yöntemlerle incelenerek aralarındaki farkı ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu sebeple Wistar türü ratlara split mouth çalışma dizaynıyla rastgele seçilen bölgelere 10 veya 60 cN kuvvet büyüklükleri uygulanmış, deneysel ortodontik hareketin fazlarını yansıtmak amacıyla 4 farklı zaman diliminde (1.,7.,21.,42. günler) sakrifikasyonlar gerçekleştirilmiştir. 0.,1.,2.,7.,14.,21.,28.,35 ve 42. günlerde deney ve kontrol sahalarında dişler arası mesafe ölçülüp aralarındaki fark hesaplanarak net ortodontik hareket miktarı elde edilmiş, tüm bu bulgular Mann Whitney U Testi ile değerlendirildiğinde uygulanan kuvvet ile hareket miktarı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilmemiştir. Histolojik ve IHK yöntemle ratların üst çene 2. molar dişlerinin meziobukkal kökleri üzerinde inceleme yapılmıştır. Hematoksilen eozin ile elde edilen preparatlardan her grup için sıkışma ve gerilme sahalarından PDL genişliği mm cinsinden ölçülmüş ve 21. günde gerilme sahasında 60 cN kuvvet uygulanan grupta pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. IHK yönteme ait bulgular, PDL'de pozitif boyanan hücreler sayılarak elde edilmiş, bulgular post hoc tukey testi ile sıkışma ve gerilme alanları için ayrı ayrı değerlendirilmiştir. 1. günde Bax, 7. günde Bcl2, 7. ve 21. günlerde RANK ve 21. günde RANKL primer antikorlarının Bcl2 hariç sıkışma sahalarında 10 ve 60 cN kuvvet uygulanan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Hareket miktarına göre anlamlı farklılık yok iken histolojik ve IHK bulgular değerlendirildiğinde 60 cN kuvvet uygulanan grupta ortodontik kuvvetin yan etkilerinin daha şiddetli olması, hareketi sağlayan en düşük kuvvet büyüklüğünün optimal ortodontik tedavinin gerçekleşmesinde tercih edilmesini önermemize yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to evaulate the effects of two different force magnitudes on periodontium in rats. With the help of split mouth study design, one side was chosen randomly as experimental side and the other was control. Appliance was actived with 10 or 60 cN force magnitude and each group of rats were killed at day 1,7,21 and 42 to reflect all the phases of tooth movement. Distance between 1. molar and incisors was measured for experimental and control side at day 0,1,2,7,14,21,28,35 and 42 then actual orthodontic tooth movement was calculated. Data was analysed with Mann Whitney U test and there was no statistically significant difference between 10 and 60 cN groups for insicor-molar distances at experimental and control sides also for actual tooth movement at each time interval. Histological and immunhistochemical evaluation was made on upper 2. molar mesiobuccal root. Blocks were stain with hematoxylin eosin to measure PDL width in mm from both resorption and aposition sides with the help of soft imaging system. There was statistically significant difference only in aposition side at day 21 between 10 and 60 cN groups for PDL width. For immunhistochemical evalution, primary antibodies were used and resorption and aposition sides were analysed and counted positive cells stained by primary antibodyies. Data was examined with tukey post hoc tests and statistically significant differences were found for Bax primary antibody at day 1 in resorption side, Bcl2L1 primary antibody at day 7 in aposition side, RANK primary antibody at day 7 and 21 in resorption side and RANKL primary antibody at day 21 resorption side between 10 and 60 cN groups. As a result of this, we recommend that, minimal force magnitude that could cause tooth movement should be used as orthodontic force.