Nazofarenks ışınlamalarında yoğunluk ayarlı radyoterapi ve ARK terapi tekniklerinin dozimetrik olarak karşılaştırılması
Intensity modulated radiotherapy in nasopharyngeal irradiation and dosimetric comparison of the ARC therapy techniques
- Tez No: 433279
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT OKUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Nazofarenks, YART, YAAT, Dozimetri, nasopharyngeal, YAAT, dosimetry
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Nazofarenks radyoterapisinde yoğunluk ayarlı radyoterapi ve ark terapi teknikleri ile fantom üzerinde çizilen hedef ve kritik organların planlamaları sonucu oluşan doz dağılımlarının karşılaştırılması ve TPS üzerindeki nokta dozların TLD ve Film dozimetrisi ile tespit edilmesi amaçlanmıştır. PTV70 için YART planı için CI ve HI değerleri sırasıyla 1,045 ve 0,082 iken, YAAT planı için sırasıyla 1,026 ve 0,07 olarak bulunmuştur. YART planı kritik organ dozu Medulla için D%2 dozu 39,02 Gy, Beyin Sapı için D%2 dozu 46,1 Gy; YAAT planı Medulla için D%2 dozu 38,5 Gy, Beyin Sapı için D%2 dozu 45,8 Gy bulunmuştur. YART planında; sağ parotis, sol parotis, medulla ve beyin sapındaki TLD okumaları TPS ile karşılaştırıldığında minimum fark % 0,75 , maksimum fark % 3,6 , Film Okumaları TPS ile karşılaştırıldığında minimum fark % 3,01, maksimum fark % 5,28 bulunmuştur. YAAT planında; sağ parotis, sol parotis, medulla ve beyin sapındaki TLD okumaları TPS ile karşılaştırıldığında minimum fark % 1,11, maksimum fark % 2,7 , Film Okumaları TPS ile karşılaştırıldığında minimum fark % 1,35 , maksimum fark % 3,08 bulunmuştur. YART ve YAAT teknikleri ile oluşturulan planlarda ışınlama süreleri sırasıyla; 15 dakika ve 4 dakika, MU değerleri ise sırasıyla 1224 MU ve 442 MU olarak bulunmuştur. Nazofarenks radyoterapisinde yoğunluk ayarlı radyoterapi ve ark terapi teknikleri ile fantom üzerinde yapılan planlarda PTV ve Kritik organ dozları bakımından iki planın birbirlerine üstünlüğü tespit edilememiştir. Ancak YAAT planı tedavi süresi ve MU değeri açısından YART planına göre daha avantajlıdır.
Özet (Çeviri)
BOZ G. Intensity Modulated Radiotherapy in Nasopharyngeal irradiation and dosimetric comparison of the Arc Therapy Techniques. İstanbul University, Institute of Health Science, Department of Basic Oncology, Master of Science Thesis. Istanbul.2015. In Nasopharynx radiation therapy, IMRT and VMAT plans were created and dose distributions for organs at risk and target volumes were calculated by these two techniques on phantom. Aims of this study were evaluation of these dose distributions, and also comparison between point dose on TPS and dose values measured with TLD and film. For PTV70 for YART plan CI and HI values were found 1.045 and 0.082 respectively, on the other hand for YAAT plan values were found 1,026 and 0,07 respectively. YART plan critical organ dose for medulla D%2 dose 39,02Gy, for brainstem D%2 dose 46,1 Gy; for the YAAT plan for medulla D%2 dose 38,5Gy, for brainstem D%2 dose 45,8 Gy were found. In YART plan right parotid gland, left parotid gland, medulla and brainstem when TLD readings compared with TPS the minimum difference was found 0,75% , the maximum difference was found 3,6%. When film readings compared with TPS the minimum difference was found 3,01%, the maximum difference was found 5,28%. In YAAT plan right parotid gland, left parotid gland, medulla and brainstem when TLD readings compared with TPS the minimum difference was found 1,11% , the maximum difference was found 2,7%. When film readings compared with TPS the minimum difference was found 1,35%, the maximum difference was found 3,08%. The plans created with YART and YAAT tecniques irradiation times are respectively; 15 minutes and 4 minutes, MU values were found 1224 MU and 442 MU respectively. In nasopharyngeal radiotherapy plans which were created by IMRT and VMAT tecniques on phantom, difference could not be found between these two techniques for PTV and OAR doses. However for treatment time and for MU, VMAT has more advantage over IMRT.