Acil yoğun bakım ünitesine yatırılan hastaların geriye dönük incelenmesi
Retrospective evaluation of the patients hospitalized in emergency critical care unit
  1. Tez No: 433313
  2. Yazar: ÖZGÜR LEVENT YAMANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Emergency Intensive Care Unit, Critically Ill Patient, Emergency Service, Mortality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu geriye dönük tez çalışmasının amacı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Kliniğine başvuran ve yoğun bakım ihtiyacı olan hastaların tüm acil servis başvuruları içindeki sıklığını belirlemek ve bu hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verilerini değerlendirip literatür eşliğinde tartışarak bilime katkı sağlamaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Yoğun Bakım Ünitesinde 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2013 tarihleri arasında yatırılarak tedavi edilmiş olan hastaların kayıtlarının geriye dönük olarak incelenmesi ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya YBÜ'de yatırılarak, tedavi edilen 500 hasta dahil edildi. YBÜ'ne yatırılan hastaların %52'si erkek, %48'si kadındı. Hastaların yaşları 18 ile 101 yıl arasında değişmekte idi ve yaş ortalaması 63.0±18.9 yıl idi. YBÜ'ne yatırılan hastalar klinik tanılarına göre incelendiğinde %82 oranında dahili hastalığı bulunan olgulardan oluştuğu gözlemledik. Dahili hastalıkları bulunanlarda birinci sırada (%21) gastrointestinal sisteme ait rahatsızlığı bulunan hastalar gelmekteydi. YBÜ'nde tedavi edilen zehirlenmiş 71 hastanın (%14.2) bulunduğunu ve bunların %66.2'nin kadınlardan oluştuğunu tespit ettik. Hastaların YBÜ'nde kalma sürelerinin 1 ile 30 gün arasında değiştiğini ve ortalama 4 gün olduğunu gözlemledik. YBÜ'nde hastaların %31.4'ü mekanik ventilasyon (MV)'da takip edilmişdir ve MV'da kalma süresi ortalama 2.9±3.5 gün idi. Hastaların %53.4'ne santral venöz damar yolu açılmış olup en fazla oranda da (%48.4) femoral yol kullanılmıştır. YBÜ'de olguların %22'sine hemodiyaliz işlemi uygulanmıştır. YBÜ'de hastalar en çok (%72.4 oranında) enteral yol ile beslenmiştir. YBÜ'de en çok kullanılan ilaç grubu %99.9 oran ile proton pompa inhibitörleri (PPI) olmuştur. Sonuç: YBÜ'leri kritik hastaların takip edildiği ve mortalitesinin yüksek olduğu hastane birimleridir. YBÜ'ne en fazla oranda dahili hastalıkları bulunan hastaların ihtiyaç duyduğunu, hastaların YBÜ'sinde kalma süresinin ortalama 4 gün olduğunu ve YBÜ'sinde en çok kullanılan ilaçların PPI'leri olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective thesis study is to determine the frequency of the patients who applied to Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Emergency Medicine Clinic and needed intensive care among all the emergency service applications and to contribute to the science through evaluating the demographic, clinical and laboratory data of these patients and discuss them within the frame of literatureof patients who were hospitalized and treated in the Emergency Intensive Care Unit of Faculty of Medicine of Ondokuz Mayıs University between the dates of January 1, 2013 and December 31, 2013. Material and Method: This study was conducted by retrospectively investigating the records of the hospitalized patients who were treated in Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Emergency Care Unit between 1 January 2013 and 31 December 2013. Findings: 500 patients who were hospitalized and treated in intensive care unit were included in the study. 52% of the patients who were hospitalized in intensive care unit were male and 48% of the patients were female. Ages of the patients ranged from 18 to 101 years and the average patient age was 63.0±18.9 years. When the patients who were hospitalized in intensive care unit were analyzed in terms of their clinical diagnosis, we observed that 82% of the cases were internal diseases. Patients who had disorders related to gastrointestinal system were at the first place (21%) among the patients who had internal diseases. We determined that there were 71 poisoned patients (14.2%) among the patients who were hospitalized in intensive care unit and 66.2% of them were females. Time spent in the intensive care unit ranged from 1 to 30 days and the average time was 4 days. 31.4% of the patients hospitalized in intensive care unit were followed on mechanical ventilation (MV) and the average length of stay on MV was 2.9±3.5. Central venous vascular access was opened in 53.4% of the patients and mostly femoral vein was used (48.4%). Hemodialysis was applied for the 22% of the cases in intensive care unit. Enteral feeding was mostly used for the patients in intensive care unit (72.4%). The mostly used medicine group in intensive care unit was PPIs (proton pump inhibitor) at the rate of 99.9%. Results: Intensive care units are the hospital units where critically ill patients are followed and mortality rates are high. It can be said that patients who have internal diseases need intensive care units most, the average length of stay in intensive care unit is 4 days and the medicines mostly used intensive care unit are PPIs.