Epitelyal deri tümörlerinin histolojik tip, lokalizasyon ve epidemiyolojik özellikler açısından değerlendirilmesi
Histological TYPE, locatization and epidemiological characteristics of epithelial skin tumors
- Tez No: 433315
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: deri kanseri, patoloji, epidemiyoloji, skin cancer, pathology, epidemiology
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Giriş ve Amaç: Derinin malign tümörleri arasında bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom, malign melanom , bazoskuamöz karsinom ve deri eki tümörleri yer alır. Biyolojik davranışları oldukça farklı olan bu tümörler içinde bazal hücreli karsinom olguların büyük bir kısmını oluşturur. Sıklık olarak sonrasında sırasıyla skuamöz hücreli karsinom, malign melanom ve deri eki tümörleri gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, bölümümüzde tanı almış benign ve malign deri tümörlü hastaların, yaş, cinsiyet, gönderen bölüm, lezyonun histopatolojik tanısı ve yerleşim yeri, uygulanan operasyon, raporlamada belirtilen parametreler ve nüks oranlarının retrospektif olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Ocak 1995 - Aralık 2014 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp fakültesi Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilim dalında tanı almış benign ve malign deri tümörlü̈ 2865 olgu üzerinde retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Hastaların 1678'i (%58,6) erkek, 1187'si (%41,4) kadındır. Yaş ortalaması 62 (minimum: 1, maksimum: 105) olarak saptanmıştır. Tümörlerin en sık yerleşim yerinin baş-boyun bölgesi olduğu görülmüştür. Hastalarda en sık histopatolojik tanı %49,7 oranla bazal hücreli karsinom (1425 olgu), sonrasında sırayla %24,9 skuamöz hücreli karsinom (713 olgu), %11,1 deri eki tümörü (320 olgu), %8,0 malign melanom (229 olgu), %2,8 bazoskuamöz karsinom (80 olgu), %2,4 dermoid kist (70 olgu) olarak bulunmuştur. Ayrıca çalışmamızda tanı verilemeyen biyopsi oranı %1,0 (28 olgu) düzeyindedir. Çalışmaya aldığımız deri biyopsilerinin en çok 1599 olgu ile plastik cerrahi bölümünden (%55,8) geldiği saptanmıştır. Gönderilen biyopsilerin %70,7'si eksizyonel biyopsi (2025 biyopsi) olup sonra sırayla 288 biyopsi ile insizyonel biyopsi (%10,1), 223 biyopsi ile radikal rezeksiyon (%7,8), 44 biyopsi ile amputasyon (%1,5), 21 biyopsi ile parsiyel rezeksiyon (%0,7), 13 biyopsi ile kama rezeksiyon (%0,5) ve 6 biyopsi ile ekzanterasyon (%0,2) materyali idi. 18 adet biyopsi ise intraoperatif konsültasyon (frozen) olarak gönderilmiştir. 245 biyopsinin ise alınma şekli belirtilmemiştir (%8,6). 181 adet biyopsinin öncesinde insizyonel biyopsisi mevcuttur (%6,3). Tartışma ve Sonuç: Kanser, son yıllarda tüm dünyada artış̧ gösteren bir hastalıktır. Deri kanserleri 50 yaş üzerinde sıktır ve erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Bazal hücreli karsinom en sık görülen deri kanseridir. Deri kanseri etiyolojisindeki en önemli etkenlerden biri çocukluk çağında güneş ışığına maruz kalınmasıdır. Bu nedenle ülkemizde de bu sayının yıllar içerisinde hem çocuklarda hem erişkinlerde artmaması için halkı bilinçlendirmek ve güneşten korunmayı teşvik etmek amaçlı okullarda, medyada ve sosyal ortamlar aracılığıyla eğitim kampanyaları yürütülmesi anlamlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Background & Aim: Basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma, malignant melanoma, basosquamous carcinoma, and appendageal tumors are the most common malignant tumors of skin. They have distinctly different biological behaviors. Basal cell carcinoma is the most common followed by squamous cell carcinoma, malignant melanoma and tumors of the skin appendages. The purpose of this study was, to evaluate the demographic characteristics, referring clinics, histopathological diagnosis, localization, biopsy procedure, final report characteristics and recurrence rates of benign and malignant skin tumors. Methods: 2865 benign and malignant skin tumors reported between 1995-2014 at OMUTF Pathology Department were analysed. Results: 1678 patients (58.6%) were male, and 1187 (41.4%) were female. The mean age of the patients was 62. The most common location was the head and neck region. The most common histopathological diagnosis was basal cell carcinoma 1425 biopsies (49.7%) followed by squamous cell carcinoma 713 biopsies (24.9%), appendageal skin tumors 320 biopsies (11.2%), malignant melanoma 229 biopsies (8.0%), basosquamous carcinoma 80 biopsies (2.8%) and dermoid cysts 70 biopsies (2.4%). In the study, there were 28 (1.0%) biopsies that could not be diagnosed. Most biopsies were sent from plastic surgery department. The most frequently performed biopsy type was excisional biopsy with 2025 biopsies (70,7%). 181 (6.3%) of the excisional biopsies, also had an incisional biopsy performed prior to excision. Conclusion: Cancer is a disease that increased worldwide in recent years. Skin cancer is found often over age 50 and is more common in men than women. Basal cell carcinoma is the most common type of skin cancer. Intense exposure to sunlight in childhood is very important in the etiology of skin cancer. Therefore, to reduce the incidence of skin cancer in children and adults, the importance of protection from sunrays should be thought and explained in media, social environment and schools.