Deri eki tümörlerinin histopatolojik açıdan değerlendirilmesi ve Wnt yolağı ilişkisinin araştırılması
The histopathologic evaluation of cutaneous adnexal tumors and their relationship with Wnt pathway
- Tez No: 339763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZAY GÖKÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Deri eki tümörü, klasifikasyon, wnt/beta-katenin, immünohistokimya, cutaneous adnexal tumor, classification, beta-catenin, immünohistochemistry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmadaki amaç deri eki tümörlerinin güncel bilgiler ışığında histopatolojik açıdan değerlendirilerek klasifiye edilmesi, Wnt/beta-katenin yolağı ile ilişkisinin immünohistokimyasal yöntemle araştırılması ve literatür bilgileri ile karşılaştırılmasıdır. HÜTF Patoloji Anabilim Dalında Ocak 2000-Temmuz 2011 yılları arasında deri eki tümörü tanısı almış toplam 139 adet tümör yeniden değerlendirilmiş, 35 olgu BCC, SCC, metastatik karsinom, malign epitelyal neoplazm ve tümör olmayan tanılar alarak dışlanmış, kalan 104 olguya ekrin-apokrin, folliküler ve çok yöne diferansiasyon içeren (mikst) tümörler olarak 3 grup altında spesifik tanı verilmiştir. 104 olgudan, bloğu ve kesiti incelemeye uygun olan 82 adet tümörde Wnt yolağı ile ilişkisi araştırılmak üzere immünohistokimyasal yöntemle Beta-katenin ekspresyonu (skor 0-5) değerlendirilmiştir. Beta-katenin ile boyanma sonuçlarına bakıldığında folliküler diferansiasyon içeren grubun %73,6?sı, ekrin-apokrin diferansiasyon içeren grubun %67,27?si ve çok yöne diferansiasyon gösteren grubun %62,5?u skor 4 veya 5 almıştır. Skor 5 alan tümörlerin %85,7?sini spiradenoma, silindroma ve spiradenosilindroma oluşturmaktadır. Sonuç olarak; 1) deri eki tümörlerinin çeşitli morfolojiler sergilemeleri nedeniyle bilgi birikiminin artmasıyla tanınmalarının kolaylaşacağı, 2) malign deri eki tümörleri ile SCC ve deriye metastaz yapan karsinomların sıklıkla karıştığı, 3) folliküler diferansiasyon içeren deri eki tümörleri ile de BCC?lerin karıştığı, 4) Wnt/beta-katenin yolağı disregülasyonunun spiradenoma, silindroma ve spiradenosilindromanın patogenezinde rolü olabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is histopathological evaluation and classification of cutaneous adnexal tumors, and identification of the relationship between these tumors and Wnt/beta-katenin pathway by immunohistochemistry. One hundred thirty nine biopsies which had the diagnoses of any cutaneous adnexal tumor between January 2000-July 2011 at Department of Pathology (Hacettepe University, Faculty of Medicine) were reevaluated and 35 cases with a new diagnosis of BCC, SCC, metastatic carcinoma, malignant epithelial neoplasm and non-tumoral lesion were excluded. The remaining 104 cases are given specific diagnoses and classified into 3 groups as lesions with predominant eccrine-apocrine, predominant follicular and multilineage differentiation. Beta-catenin expressions of 82 tumors suitable for staining were evaluated (score 0-5). Among all, 73,6% of follicular, 67,27% of eccrine-apocrine and 62,5% of multilineage tumors had a score 4 or 5. Spiradenoma, cylindroma and spiradenocylindroma make up 85,7 % of tumors with score 5. We concluded that; 1) cutaneous adnexal tumors can be diagnosed at ease by experience, 2) SCCs and metastatic carcinomas to the skin are often confused with malignant cutaneous adnexal tumors, 3) follicular cutaneous adnexal tumors are confused with BCCs, 4) Wnt / beta-catenin pathway dysregulation can have a role in pathogenesis of spiradenoma, cylindroma and spiradenocylindroma.