Kilo veya vücut kitle indeksi parametrelerinin suv değeri üzerinde meydana getirdiği farklılığın fantom deneyi ile hesaplanması
To calculate any difference in suv value by changing weight or body mass index in A phantom study
- Tez No: 433336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY YAPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Florodeoksiglukoz, PET/BT, SUV, Vücut Kitle İndeksi, Body Mass Index, Fludeoxyglucose, PET/CT, SUV
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Florodeoksiglukoz (FDG), Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi (PET/BT) tetkiki kanser tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesinde çok etkili bir yöntemdir ve yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kemoterapi sırasında oluşabilecek komplikasyonlar nedeniyle bazı hastalarda tedavi öncesi ve sonrası ani kilo kayıpları olabilmektedir. Standardized Uptake Value (SUV) değeri hesaplanmasında hastanın kilosu baz alındığında SUV değerinde matematiksel olarak düşüş olur ve yanlışlıkla tedaviye olumlu yanıt olarak değerlendirilebilir. Oysa vücut kitle indeksi alındığında hasta kilosundaki değişiklik SUV değerinde çok fazla değişiklik yapmaz. Fantom çalışmasında kilo ve vücut kitle indeksi parametrelerini formülde değiştirerek SUV değerindeki farklılığı hesaplamak amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmada insan vücudunu temsil eden deney düzeneği oluşturulup fantom deneyi yapıldı. Düzenekte 4 vial tüp içine farklı dozda radyoaktif kaynak enjekte edildi ve fantom PET/BT görüntüleme cihazına alındı. Farklı kilolarda deney tekrarlandı ve gerekli SUV hesaplamaları hem deneysel hem de teorik olarak hesaplandı. Bulgular: Kiloya ve Vücut Kitle İndeksine göre hesaplanan SUV ve Standardized Uptake Lean (SUL) değerleri arasındaki değişimler hesaplanarak tablo halinde özetlendi ve gerekli kıyaslamalar yapıldı. SUV'daki 5000-2000 arasındaki değişim %60'lerde iken SULjames'de %23,1 SULjanma'da ise %35,6 seviyelerinde değişim gösterdi. Sonuç: Hastalarda tedavi sırasındaki kilo kaybının ölçülen SUV değerinde oldukça yüksek derecede değişime uğrattığı görüldü. Bunun kliniğe yansıması kanser tedavisinde olumlu yanıt olarak değerlendirilebilir. Ayrıca tedaviye yanıt aşamasında SULjames hesaplamasının kilo kaybında daha doğru bir yöntem olduğu sonucuna varılmaktadır. Hasta örneklerinde de gösterildikten sonra bulduğumuz bu deneysel sonucun günlük pratikte uygulanmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Fludeoxyglucose (FDG), Positron Emission Tomography - Computed Tomography (PET/CT) test is a commonly used and highly effective method in evaluating the efficacy of cancer treatment. Some patients might suffer sudden weight loss prior to and after treatment due to complications that may arise from chemotherapy. When the Standardized Uptake Value (SUV) value is calculated based on patient's weight, the SUV value reduces mathematically and this may result in a false positive response to treatment. However; when body mass index is considered, the change in patient's weight will not have a substantial impact on the SUV value. The phantom study aims to calculate the difference in SUV value by changing weight and body mass index parameters in the formula. Material and Method: The study uses a phantom experiment which is conducted by building an experimental setup to represent human body. The setup includes different doses of radioactive source injected into 4 vials to be transported into phantom PET/CT imagining device. The experiment was repeated with different weights and required SUV calculations were made both experimentally and theoretically. Results: Changes between the SUV and Standardized Uptake Lean (SUL) values measured based on weight and Body Mass Index are calculated and summarized in tables, including necessary comparisons. The change between 5000 and 2000 for SUV was around 60%, while it was 23.1% for SULjames and 35.6% for SULjanma. Conclusion: The weight loss in patients during treatment was seen to be subject to change at high levels in the SUV value measured. Its clinical reflection might be considered as positive response to cancer treatment. It is further observed that expression of SULjames is a more appropriate method at the stage of response to treatment. We recommend same calculation in patient based study and if similar results have been found, Lean Body Mass value will be taken for SUV calculation.