Sülünde (phasianus colchicus) iskelet kaslarının morfolojik incelenmesi
Morphologic examination of skeletal muscles in the pheasant (phasianus colchicus)
  1. Tez No: 433339
  2. Yazar: BESTE DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERDEM GÜLTİKEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Veteriner Hekimliği, Zooloji, Anatomy, Veterinary Medicine, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, iskelet kasları, myoglobin, sülün (Phasianus chochicus), Anatomy, myoglobin, pheasant, skeleton muscles Beste DEMİRCİ, Ph.D. Thesis Ondokuz Mayıs University - Samsun, April-2016
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Sülüngiller familyasının ülkemizde bulunan 8 türünden biri adi sülündür (Phasianus colchicus). Karadeniz Bölgesi için büyük bir öneme sahip olan adi sülünlerde anatomik olarak kapsamlı bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışma, sülün iskelet kasları morfolojisinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada 10 adet dişi ve 10 adet erkek olmak üzere toplam 20 adet yetişkin sülün kullanıldı. Araştırmada 5 dişi ve 5 adet erkek sülün makroskobik bulguların değerlendirilmesi için diseksiyon yöntemiyle, diğer örnekler ise histolojik ve immunohistokimyasal yöntemlerle mikroskobik olarak incelendi. Bulgular: Sülün iskelet kasları musculi vertebrales, musculi trunci et regionis caudalis, musculi alae (membri thoracici), musculi membri pelvici olarak gruplandırıldı. Kasların başlangıç ve sonlanma noktaları belirlenerek isimlendirilmeleri sağlandı. Histolojik olarak doku örneği alınan kasların myoglobin seviyeleri belirlendi. Sonuç: Sonuç olarak bu çalışma ile sülün iskelet kasları makroskobik ve immunohistokimyasal yöntemlerle ayrıntılı olarak tanımlandı. Elde edilen verilerle sülünün hareket özellikleri yorumlanmaya çalışıldı. Literatür bilgi ışığında diğer kanatlı hayvanlara göre varyasyonları değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Common pheasant (Phasianus colchicus) is one of the eight species in phasianidae family in our country. There was no comprehensive anatomical study about pheasant that is an important species in Black Sea Region. The aim of this study was to examine the morphology of the pheasant skeletal muscles. Materials and Methods: A total of 20 adult pheasants (10 females and 10 males) were used in the study. Five female and 5 male pheasants were investigated macroscopically by dissection methods and the other samples were used for histological and immunohistochemical methods. Results: Skeleton muscles of the pheasant were grouped as musculi vertebrales, musculi trunci et regionis caudalis, musculi alae (membri thoracici) and musculi membri pelvici. Nomenclature of the muscles was achieved by determining the origin and insertion points. Myoglobin levels were determined in muscle samples. Conclusion: Pheasant skeletal muscles were identified in detail by macroscopic and immunohistochemical methods in this study. The motion characteristics of the pheasant was tried to be evaluated according to the results of the study.