Elit dağ bisikletçilerinin sezon başı performans analizine bağlı uygulanan antrenmanların performanslarına etkilerinin araştırılması
Investigation of elite performance analysis mountain bikers beginning of the season due to the effect of performance by applicable training
- Tez No: 433347
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bisiklet, Performans, Antrenman, Bike, Performance, Training
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, elit dağ bisikletçilerinin sezon başı performans analizine bağlı uygulanan antrenmanların performanslarına etkilerinin araştırılmasıdır. Araştırmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümünde okuyan (n:8) ve Isparta ilinde ferdi olarak müsabakalara katılan (n:2) toplam 10 erkek elit dağ bisiklet sporcuları katılmıştır. Araştırmaya katılan sporcuların yaş ortalaması 20,8 ± 3,2 yıl, boy ortalamaları 174,0 ± 3,2 cm, vücut ağırlıkları ortalamaları ön testte 67,5 ± 4,6 kg son testte ise 66,4 ± 4,1 kg olarak tespit edildi. Araştırmada çevre ölçümleri, derialtı yağ ölçümleri, kalp atım sayıları, laktik asit ölçümleri, bir maksimum tekrar ölçümleri ve wingate anaerobik güç testi uygulandı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS programı kullanıldı. İstatistiksel işlem olarak bağımlı gruplar arası Paired t testi uygulandı. Antrenman öncesi ve sonrasında grubun çevre ölçümlerinden kalça, quadriceps, quadriceps kontraksiyon, calf, calf kontraksiyon ve dinlenik nabız değerlerinde anlamlı fark bulunurken (p0.05). Sonuç olarak, elde ettiğimiz sonuçlara göre elit dağ bisikletçilere uyguladığımız antrenmanların sporcuların performanslarının bazı değerlerini olumlu etkilerken bazı değerlerini de etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect on the performance of elite mountain bikers of training applied per season, depending on performance analysis. In this research Süleyman Demirel University Faculty of Health Sciences, Sport Sciences studying in the department (n = 8) and Isparta in the individual as competition to participate ( n = 2) participated in a total of 10 male elite mountain bike athletes. The average age of the athletes participating in the research study 20.8 ± 3.2 years, the average height of 174.0 ± 3.2 cm and 67.5 ± 4.6 kg body weight on average in the last test in the pre-test determined as 66.4 ± 4,1kg. In this research study body environmental measurements, subcutaneous fat measurements, heart rate and lactic acid measurements were performed over a maximum measurement and Wingate anaerobic power test. SPSS was used for statistical analysis of the data obtained . Paired t-test between groups was statistically dependent operation was performed. Hip in training before and after the group 's environmental measurement , quadriceps , quadriceps contraction , calf , calf contraction and resting heart rate in a statistically significant difference (p < 0.05) , there was no significant difference in other measurements (p> 0.05). As a result, some of the values we apply to the performance of athletes in training by elite mountain bikers have affected some positive impact on values but some of them not affected.