Beta defensin-2 fonksiyonel gen polimorfizminin kronik periodontitisle ilişkisi
The relationship between beta defensin-2 functional gene polymorphism and chronic periodontitis
  1. Tez No: 433346
  2. Yazar: SEVDA KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beta Defensin, Genetik, Kronik periodontitis, Polimorfizm, Beta defensin, Chronic periodontitis, Genetic, Polymorphism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Kronik periodontitis plak varlığı ile birlikte konağa bağlı genetik faktörler ve çevresel faktörlerin rol oynadığı multifaktöriyel bir hastalıktır. Günümüzde periodontal hastalığın genetik faktörlerle ilişkisi en merak edilen konuların başında gelir. Bu çalışmanın amacı bir antimikrobiyal peptit olan beta defensin-2 fonksiyonel gen polimorfizmi varlığının kronik periodontitis ile ilişkisinin incelenmesi, genotip-fenotip ilişkisinin ortaya konulması ve polimorfizmin kronik periodontal hastalığa yatkınlıktaki rolünün değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmamıza kronik periodontitisli 100 hasta, kontrol grubumuza 100 birey dahil edildi. Kontrol grubu ve çalışma grubunu oluşturan 200 bireyin klinik muayeneleri yapılarak bütün bireylerden periodontal muayenede rutin olarak uygulanan klinik indeks ölçümleri alındı ve kemik seviyelerini gözlemleyebilmek için rutin radyografik değerlendirmeler yapıldı. Çalışmaya dahil edilen tüm bireylerden periferal kan örneği alındı ve alınan kan örneklerinden genomik DNA izolasyonu yapıldı. Daha önce gen ekspresyonu etkilediği gösterilen beta defensin-2 rs3762040 promoter polimorfizmi ve çevresindeki bölge sekans dizileme işlemleri yapılarak tarandı. Bulgular: Laboratuvar sonuçları değerlendirildiğinde beta defensin-2 rs3762040 promoter polimorfizmi açısından çalışma grupları arasında gerek genotip dağılımları (p=0,720) gerekse allel frekansları (p=1) açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Ancak beta defensin-2 rs3762039 promoter polimorfizmi açısından genotip dağılımları (p=0,002) ve allel frekansları (p=0,005) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç: Çalışmamızda beta defensin-2 geninin rs3762039 bölgesi polimorfizmi ile kronik periodontitis arasında ilişki bulundu; daha önceki çalışmalar değerlendirildiğinde bu polimorfizm periodontal hastalık riskini belirlemede potansiyel bir marker olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic periodontitis is a multifactorial disease in which genetic and environmental factors play role together with the presence of plaque. The relationship between genetic factors and periodontal diseases is one of the most curious subjects in today. The aims of this study was to examine the relationship between beta defensin-2 functional gene polymorphism and chronic periodontitis, to reveal the genotype- phenotype relationship and to evaluate the role of polymorphisms on predisposition to chronic periodontal disease. Material and Method: In our study, 100 patients with chronic periodontitis and 100 individuals for control group were included. 200 individuals were included in routine clinical examination, performed measurements of clinical indexes and radiographic evaluations were performed to observe bone levels. Genomic DNA was isolated from whole blood samples of this subjects and patients. rs3762040 promoter polymorphism of beta defensin-2 and surrounding area was determined by sanger-sequencing analysis. Results: Statistically no significant differences could be found between the genotype (p=0.720) or allele frequencies (p=1) of rs3762040 promoter polymorphism of the beta defensin-2. However genotype (p=0.002) and allele frequencies (p=0.005) of rs3762039 promoter polymorphism of the beta defensin-2 are statistically significant. Conclusions: rs3762039 polymorphism of the beta defensin-2 gene has association with chronic periodontitis in our study. When the other available studies evaluated this polymorphism may be a potential marker for determining the risk of periodontal disease.